Съдия-изпълнител е наложил запор не само върху сметките, но и върху отклонението на магистралния газопровод на ТЕЦ-Шумен.
Това съобщи изпълнителният директор на дружеството инж. Иван Кунев, цитиран от Дарик радио.

Ръководството е било уведомено вчера, че санкцията се налага заради задълженията от 5 500 000 лв., които има ТЕЦ-ът към "Булгаргаз".

Настоящият договор между двата монополиста изтича в края на годината, но до нова договореност за разсрочване на задълженията не можа да се стигне.

Причината бе искането на банкова гаранция от страна на "Булгаргаз", която топлинното дружество не можа да осигури, тъй като е в процес на приватизация.

Засега няма опасност шуменци да останат без "топло" през зимния сезон, увери директорът.

След налагането на запор върху магистралния газопровод, с дължина 5,7 км., следва обявяването му на търг. Като най-вероятен купувач, инж. Кунев посочи "Черноморска технологична компания", която бе внесла такова искане още през месец май, но получи отказ от принципала МИЕ.

Газопроводът минава през територията на цяла Североизточна България и има газоразпределителна станция. По думите на инж. Кунев, компанията ще се появи като посредник, тъй като има лиценз за продажба на газ. Това дава реална предпоставка ЧТК да се превърне в монополист на територията на гр. Шумен.

Топлофикация-Шумен е единственото дружество в страната, което има издаден изпълнителен лист за задълженията си към "Булгургаз".

Това е необяснимо за мен, допълни изпълнителният директор инж. Кунев. Ръководството на ТЕЦ-Шумен е отнесло въпроса и до Министерство на икономиката и енергетиката.

От принципала ще се търси съдействие за нова среща и договореност между дружеството в Шумен и "Булгаргаз". При липса на такава, има реална опасност да се провали преструктурирането на ТЕЦ-Шумен в държавно-общинско акционерно дружество.
Засега това е единственият начин то да бъде изправено на крака, чрез постъпването на чуждестранни инвестиции в порядъка на 20 000 000 евро.