Частен съдебен изпълнител е описал цялото имущество на Община Сопот заради дълг към частна фирма в размер на 3,4 млн. лв. Под запор са паметниците в града, включително този на Иван Вазов. В списъка влизат компютрите и бюрата на администрацията и дори на кмета, съобщава Marica.bg.

Запорът е наложен заради искове за неразплатена работа при изграждането на модерната пречиствателна станция, чиято лента беше прерязана от премиера Бойко Борисов.

Съдия-изпълнителят сам е предложил изход от ситуацията - цесия с дълга на ВМЗ към местната хазна.

Според експерти вариантът е удачен, защото оръжейницата дължи над 3,5 млн. лв. на общината за местни данъци. Дълговете започнаха да се трупат преди близо три години, когато Сопот направи пречиствателна станция по проект, финансиран от Оперативна програма "Околна среда".

В хода на изграждането обаче на общината бе наложена финансова корекция в рамките на 25% от стойността на съоръжението. Това наложи местната власт да плати собствени 3.5 млн. лева, които МОСВ отряза от бюджета на проекта, така общината задлъжня на фирмата изпълнител.

Сметките на Сопот са блокирани от година насам от фирмата, изградила пречиствателната станция, а частен съдебен изпълнител описа цялото имущество на общината. Предадохме му всички инвентарни книги на общината, потвърди кметът на Сопот Веселин Личев. Въпреки блокираните сметки дейностите в общината се изпълняват ритмично, заяви Веселин Личев. Той допълни, че нищо от имуществото на общината не се е продало досега.