Запор на всички банкови сметки на община Чепеларе e наложен от частен съдебен изпълнител, съобщава bTV.

Над 86 000 лв. дължи общината по три изпълнителни дела.

Запорът е от 9 януари, а делата срещу общината са заведени от адвокат Кирил Иванов, който години наред е бил нает от общината. Новият кмет Боран Хаджиев обаче е поискал Иванов да даде справка за свършеното от него за 70-те хил. лв., които общината му дължи.

По думи на Иванов дейността му е документирана. Договорът за абонаментно правно обслужване е от 6 ноември 2015 г. и е на стойност 1000 лв. на месец.

Кметът твърди, че през изтеклия период Иванов е един от доста скъпите адвокати - сумите, които са му изплатени през този период са 98 624 лв. "Той предявява искове за още 73 548 лв., от тази сума 6 584 лв. са му платени. Значи общо за целия период г-н Иванов ни струва 172 272 лв. на общината, или средно около 3 445 лв. на месец", изчислява градоначалникът.

Бившата кметица Славка Чакърова обаче подкрепя адвоката. Тя посочва, че той е трябвало да получи висок хонорар заради важно дело за милиони, което е водел от името на общината.

Самият Иванов е категоричен, че общината е спечелила от услугите му. Практика е общините да ползват външни адвокати, а тежкото финансово състояние на Чепеларе е от години, подчерта той.

Сега общината отново ще разчита на правни услуги от външен юрист за 1 200 лв. месечно. Въпреки че в края на декември 2019 г. общината отново е била със запорирани сметки, тя все пак е успяла да се договори с фирмата за начина на издължаване.