Проектът за изграждане на депо за опасни отпадъци засега няма да се осъществява. Шест години след одобрението му у нас все още няма цялостна система за обезвреждане и оползотворяване на опасните отпадъци.

Част от количествата се изхвърлят на незаконни места, информира БНР.

По подходящ начин се оползотворяват предимно опасните отпадъци от големите промишлени предприятия. Годишно те отделят около 850 хиляди тона, а от тях 540 хиляди тона се депонират.

Отпадъците от малките и средни предприятия трябваше да се обезвреждат в непостроения Национален център за третиране на опасни отпадъци.

Според Оля Матова, началник на отдел „Управление на производствени и опасни отпадъци" в МОСВ на този етап алтернативите за тяхното третиране са или депониране в двете депа за неопасни битови отпадъци към Севлиево и Русе или износ за третиране извън страната, основно в страните от европейската общност.

Андрей Ковачев от Сдружение „За дивата природа Балкани" смята, че  трябва да се построи национален център, но без технология за изгаряне на опасния боклук.

Трябва да се направи, както във всички по-големи европейски градове с диференцирана такса смет, тези, които събират разделно и намаляват действително разходите „такса смет", съответно фирмите, които събират отпадъците го правят в определени дни и има пълен контрол върху това дали си спазваш задълженията или не, посочи Ковачев.

Гражданите, които искат да не замърсяват околната среда, могат да занесат батерии, лампи в големите магазини за техника. За моторните масла, бои, лакове, акумулатори  трябва да потърсят фирмите, които обезвреждат тези отпадъци