Мерки за засилен контрол и намален трафик обсъдиха институциите в критичния пътен участък на Айтос. Това стана на работна среща, организирана по инициатива на областния управител на Бургас проф. Мария Нейкова, съобщиха от администрацията й.

В разговора участваха директорите на ОД на МВР, Областно пътно управление, Автомобилна администрация, съвместно с кметовете на общините Айтос и Карнобат. Бяха разгледани и обсъдиха и бъдещите мерки за извеждане на тежкотоварния трафик от населеното място.

Директорът на ОД на МВР ст. комисар Калоян Калоянов информира, че на пътния участък Айтос-Руен има постоянно полицейско присъствие за денонощен контрол. Засилено е присъствието и на полицейски автомобили с камери, които засичат нарушители за скорост. От областната дирекция на МВР съвместно с Автомобилна администрация-Бургас поставят на различни места мобилни кантари, които да следят за претоварени камиони. Ст. комисар Калоянов допълни, че до края на седмицата ще бъде монтирана и стационарна камера, която допълнително ще засили контрола над превозвачите.

Беше отчетено, че основният трафик на тежкотоварни камиони се е изместил от населеното място и масово превозвачите използват обходни маршрути.

По информация от директора на Областно пътно управление инж. Митко Порязов са монтирани допълнителни пътни знаци, обозначаващи опасния участък, поставена е хоризонтална маркировка на проблемните зони. Обявена е обществена поръчка за автоматично устройство за записване на автотрафика. Очаква се възстановяване на буферните отбивки за аварирали автомобили. Предстои изготвяне на проект на кръгово кръстовище в района на Асфалтова база-Айтос.

Предстои нова работна среща за определяне на трасето, където ще бъде изграден северния обход, който ще изведе окончателно трафика от гр. Айтос. Така ще се даде началото за предварително проучване на трасето, което следва да се заложи в Общия устройствен план на общината.

Припомняме, на 14 септември 2021 г. стана тежка катастрофа с тир, който удари лека кола и загинаха трима души.

Последваха серия от протести на жители на Айтос и околните села с искания за обходен път извън града.

Точно преди една година, отново в Айтос и отново тир отнесе 12 автомобила, които бяха спрели на светофар. При катастрофата загина един човек. Шофьорът на тежкотоварния автомобил се оказа дрогиран.