Започва изграждането на стартова площадка за работата на тунелопробивната машина за строителство на тунелите за участъка от метрото в район "Слатина" в София, съобщиха от пресцентъра на Столична община. В близост до площадката ще бъдат изградени новата метростанция №6 и буферен паркинг за 250 автомобила. Стартовата площадка, през която ще влезе тунелопробивната машина, ще бъде разположена в района на локалното платно на бул. "Цариградско шосе" между бензиностанция OMV и "Макдоналдс".

Заради строителните дейности от 6 януари 2024 г. се затваря за превозни средства локалното между ул. "Димитър Моллов" и транспортния изход на "McDonalds". Движението ще се извършва по нов обходен път, който ще замества затворения участък и ще свързва локалното платно с бул. "Цариградско шосе". Промяната в движението се въвежда за срок от две години и половина. 

Снимка 647918

Източник: Столична община

От събота се въвеждат и промени в маршрутите на тролеите, обслужващи линия №5, автобусите от линии №84, 184 и 73, както и автобусите от нощната линия Н1.

Маршрутът на тролейбусна линия №5 се скъсява до УМБАЛ "Св. Анна". Тролеите ще преминават от надлез "Надежда" по действащия маршрут до кръстовището на локалното пътно платно на бул. "Цариградско шосе" с ул. "Димитър Моллов" и надясно по ул. "Димитър Моллов" до крайната станция на тролейбусна линия №3 двупосочно. 

Снимка 647917

Източник: Столична община

Маршрутът на автобусна линия №73 се удължава до ж.к. "Младост 2" като ще обслужва част от спирките на тролейбусна линия №5.

В посока ж.к. "Младост" автобусите ще се движат от ж.к. "Овча купел 2" до крайната спирка "Ж.к. "Младост 1" по действащия маршрут, където ще имат престой за зареждане в рамките на 6 минути и продължават по ул. "Андрей Сахаров" и по ул. "Свети Киприян" по маршрута на тролейбусна линия №5 до крайната станция в ж.к. "Младост 2".

До 4 години ще е готово разклонението на третата линия на метрото

До 4 години ще е готово разклонението на третата линия на метрото

Успоредно със строежа на метрото се строят и буферни паркинги

В посока ж.к. "Овча купел" автобусите ще преминават от ж.к. "Младост 2" по маршрута на тролейбусна линия №5 до спирка "Ж.к. "Младост1". Оттам ще продължават по действащия маршрут до кръстовището на ул. "Йерусалим" с ул. "Митрополит Серафим Сливенски", наляво по ул. "Митрополит Серафим Сливенски" до ул. "Д-р Стефан Чомаков", наляво по ул. "Д-р Стефан Чомаков", надясно по ул. "Димитър Моллов" и наляво по локалното пътно платно на бул. "Цариградско шосе" по маршрута до ж.к. "Овча купел 2". 

Снимка 647916

Източник: Столична община

Тролейбусите от линия №5 и автобусите от линия №73 ще спират на всички автобусни и тролейбусни спирки в променените участъци на маршрутите.

Спирка "УМБАЛ Св. Анна" в посока център ще се измести на ул. "Димитър Моллов", на 40,00 метра преди локалното платно на бул. "Цариградско шосе".

Автобусните от линии №84 и 184 в посока летище София ще се движат по променени маршрути. Автобусите ще преминават от ул. "Ген. Гурко" по обичайните си маршрути до спирка "Хотел "Плиска", оттам направо по централното пътно платно на бул. "Цариградско шосе" до пътния възел с бул. "Александър Малинов" и надясно по бул. "Христофор Колумб" по действащите маршрути до летище София двупосочно. 

Снимка 647915

Източник: Столична община

Автобусите ще спират на всички автобусни и тролейбусни спирки в участъка.

Интервалът на движение на автобусна линия №73 се намалява от 13 - 14 минути на 9 - 10 минути. Тролейбусна линия №5 запазва интервала си на движение, а интервалът на движение на линии №84 и 184 се увеличава от 20 на 24 минути.

МС отпуска 40 млн. лв. за изграждането на третата линия на метрото

МС отпуска 40 млн. лв. за изграждането на третата линия на метрото

Средства ще бъдат осигурени за сметка на предвидените средства по централния бюджет за 2023 г.

Автобусите от нощна автобусна линия №Н1 ще се движат по променен маршрут в посока ж.к. "Люлин 1, 2", както следва: от ж.к. "Младост 4" по действащия маршрут до кръстовището на бул. "Александър Малинов" с бул. "Андрей Сахаров", направо по бул. "Александър Малинов", надясно по централното пътно платно на бул. "Цариградско шосе" и от Площад на авиацията по действащия маршрут до ж.к. "Люлин 1,2" двупосочно.

Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни спирки в новия участък на маршрута.