Руският пазар в Пловдив е заплашен от затваряне и санкции заради камарите с боклуци, които се трупат в рамките на терена и до оградите му.

Задължението за почистването на района е на концесионерът, който очевидно не е осигурил на работещите там търговци места, където да се изхвърля отпадъкът и той се трупа там вече с месеци, обясниха от район Северен, цитирани от радио Пловдив.

В официално писмо кметът на „Северен" д-р Ина Филипова е настояла наемателят на пазара да изпълни задължението си до края на седмицата.

В противен случай още идния понеделник ще сезираме РИОКОЗ да затвори пазара и да санкционира фирмата, която го стопанисва, категорична бе тя.

Освен в рамките на пазара, камари с боклуци има и непосредствено до оградата му, откъм страната на КАТ, където в събота и неделя се формира незаконен, алтернативен пазар.

Проблем с хигиената на района има и около Окръжна болница, където се изхвърлят и торби с медицински отпадъци, които почистващата фирма „Чистота" отказва да прибира.

Филипова обясни, че се предвижда благоустрояване на района като бъде направена градина и създадени удобства за а работещите и живеещите наоколо.

Администрацията на района търси и алтернативен начин за почистването на Арман и Шекер махала, където има проблем с извозването на боклуците.

Постигната е договорка с фирма „Чистота" за назначаването на местни хора, които с конски каруци да извозват боклука от тесните и непроходими улички до колите на почистващата фирма.