Двама бракониери ще лежат в затвора, заради извършен незаконен улов на 126 кг. риба в язовир „Жребчево", предаде Sliveninfo.com.

Решението е на районен съд Сливен.

Незаконният улов е засечен на 10 март тази година от служители на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури при обход на язовира.

Тогава двамата бракониери са били забелязани да пускат мрежи от гумена лодка, но не са заловени на момента, поради влошаване на времето.

Служителите на ИАРА започнали наблюдение на района под прикритие и уведомили полицията в Твърдица.

На следващия ден бракониерите отново влезли с лодка в язовира, изтеглили мрежите с улова, сложили ги в чували и си тръгнали преди служителите на ИАРА да достигнат до тях.

Инспекторите на агенцията предупредили дежурния в РПУ Твърдица, че не са успели да хванат бракониерите, но дали информация за посоката, в която е тръгнал автомобила и описанието му.

В близост до село Оризаре автопатрул на полицията задържал двамата, заедно с улова, мрежите и лодката в автомобила.
Обвинямите вече са били осъждани веднъж за бракониерство на риба.

Бракониерът от гр. Средец е с присъда осем месеца лишаване от свобода. Наказанието си той ще изтърпи при строг режим.

Освен това, той е осъден да заплати глоба от 800 лева и е лишен от правото да упражнява всякакъв вид риболов за срок от 3 години.

Съучастникът му от сливенското село Селиминово е осъден четири месеца лишаване от свобода, като наказанието си ще изтърпи при строг режим.

Той ще трябва да заплати 500 лева глоба в полза на държавата и бе лишен от правото да упражнява всякакъв вид риболов за срок от 3 години.

Мрежите, лодката и всички принадлежности намерени в автомобила след незаконния улов се отнемат в полза на държавата.