Министърът на околната среда и водите Нено Димов даде добра оценка на работата на завода за битови отпадъци в София. По думите на министъра от 100% боклук заводът за третиране на битовите отпадъци в София вади 80% суровина, а отпадъците остават едва 20%. Министърът направи инспекция на завода заедно с кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова и ръководителя на отдел "Кохезионна политика и екооценки" в ГД "Околна среда" на Европейската комисия Джордж Кремлис.

Откриха нарушения в работата на софийския завод за боклук

Откриха нарушения в работата на софийския завод за боклук

Фандъкова уверява, че няма опасност заводът да спре работа

Димов очаква до края на годината Министерството на околната среда и водите и Столичната община да приключат с документацията по третата фаза на проекта по Оперативна програма "Околна среда", която ще даде възможност RDF горивото да се изгаря в "Топлофикация София".
Според министъра този подход ще помогне и за решаването на още един сериозен проблем - този с качеството на въздуха и концентрацията на фините прахови частици в атмосферния въздух в столицата.

Съдът на ЕС осъди България заради мръсния въздух
Обновена

Съдът на ЕС осъди България заради мръсния въздух

В София, Пловдив, Варна и зоните Северна, Югозападна и Югоизточна са надвишавани нормите

"Последните данни от 2016 г. показват, че София е много близо до изпълнението на европейските критерии. С мерките на Столичната община очаквам София да бъде един от първите големи градове, за който ще докладваме на ЕК, че е постигнал нормите на годишна основа", каза още Димов.

С нови екостандарти от 2019 г. ограничават замърсяването на въздуха

С нови екостандарти от 2019 г. ограничават замърсяването на въздуха

Закрити са 96 от 113 общински депа, остават още три общини със сметища