Комисията за защита на конкуренцията трябва да се произнесе по жалбата на декласираната при конкурса за почистване на пет столични райони фирма "Титан".

Това съобщи БНР.

Обжалването бави сключването на договор със спечелилата австрийка фирма "Заубермахер", което създава риск от 1 март да няма кой да почиства районите „Витоша", „Люлин", „Младост", „Овча Купел" и част от „Триадица".

Ако Комисията за защита на конкуренцията уважи аргументите на "Титан", София ще се окаже с анулиран конкурс за петте райони.

Кметът Бойко Борисов обясни, че по темата вече се водят разговори: "Водим преговори, срещали сме се с хората, банките, участниците, когато е има отговор ще ви кажа".

Удължаване на договора с досега чистещата фирма "Волф 96" е изключено, тъй като от концесионера отрекоха, че с тях може да се водят преговори. Кметът заяви, че стои зад идеята тази дейност да стане общинска фирма.

Що се отнася до провеждането на нов конкурс общината едва ли ще има технологично време да го организира за по-малко от месец.

Ако комисията не отмени конкурса от "Заубермахер" ще имат много кратък срок за подготовка. За три седмици компанията трябва да разположи 25 000 нови кофи, да купи техника, да наеме и обучи персонал.

Преди произнасянето на Върховния административен съд, който пък чака решението на КЗК, общината не може да предприеме нищо. А резервните си варианти засега пазят в тайна.