По данни на Трето районно управление"Полиция"- СДВР за периода 2007-2009 година значително се е увеличил броят на криминалните престъпления в района на "Женския пазар" в София. 

emaxpress

От края на 2009 г. до момента при 42 полицейски операции са разкрити 28 криминални престъпления. Проверени са 192 души, намерени са 12 лица обявени за издирване, 31 са задържани, съобщава БНР. 

През 2009 година в района са иззети 28 765 кутии цигари без бандерол. От началото на тази година на територията на пазара са конфискувани 142 813 акцизни стоки.

През последните години се е увеличила контрабандната търговия, хазартът на открито, взломните кражби от павилиони и хулиганските прояви, както и броят на клошарите и джебчиите.

За живущите кварталът е опасна зона. Освен престъпленията, за хората от квартала проблем е липсата на детски градини, ясли и зелени площи.

По данни на 13 СОУ "Св.Св.Кирил и Методий" от 122 ученици само две от децата са българчета, а останалите - от ромски произход.

Съществува проект за преустройството на "Женския пазар" в София, съобщават от инициативен комитет "Възраждане".

Проектът, който предстои да започне, предвижда пешеходна зона между бул. "Тодор Александров" и ул. "Св.Св. Кирил и Методий", реставриране на сградите - паметници на културата, подземни паркинги за 408 коли.

Реконструкцията трябва да започне незабавно, тъй като районът е с типичната за началото на 20 век архитектура и е загубил облика си на стар градски квартал.