Жителите на монтанското село Долна Вереница заплашват да излязат на протест и да блокират пътя за "Дунав мост" 2, съобщи Нова телевизия. Причината е, че вече трети месец нямат вода.

Местните заявяват, че вода в селото имало през 4 дни. 

Кметът на селото Ивайло Никитиев обяснява, че заради новостроящата се вилна зона в покрай Монтана в местността Палековото, водата се отбива и при тях намалява дебитът на водата.

"Подавал съм жалби до управителя на ВиК, министър-председател, президент, омбудсман, КЕВР", подчертава той.

По думите му от ВиК са заявили, че много се полива и е намалял капацитетът на водата. Създавало се напрежение между село Долна Вереница и вилната зона на Монтана.

"Нямаме нищо против хората, които са си закупили и строили и искат да имат вода и ток, но след като си разкриват абонати, ВиК - Монтана трябва да си осигури водоизточник, а не да се взима от нашата вода", допълва кметът на село Долна Вереница.

От ВиК - Монтана обясняват, че всъщност Долна Венерица се водоснабдява от повърхностни водоизточници, които се влияят от атмосферните условия.

"Всяко едно засушаване влияе върху дебита на тези водоизточници. Хората го знаят. Водата се разпределя пропорционално 1:2 между Палековото и Долна Вереница", пояснява инж. Людмил Минев от ВиК - Монтана.