Подписка в Общината внесоха жители от Невестино и двайсетината села в Пиянечкия край с искане строеният преди 6 века Кадин мост на река Струма, който сега се реновира, да бъде пуснат за движение на МПС, съобщи БНР.

При реставрирането мостът е възстановен до автентичния му вид, а експертна комисия се произнесе по Кадин мост да не се полага асфалт, да се спре всякакво движение на МПС и откритият през 1470 г. мост да е туристическа атракция и само за пешеходци.

Местните в Невестинско са недоволни, че ако мостът остане да се ползва само от туристи и пешеходци, то транспортното обслужване на района ще бъде ограничено и затруднено - превозвачите ще отказват да изпълняват линията до центъра на Невестино, защото маршрутът им се удължава с около километър.

Подписката вече е изпратена до Националния институт за паметници на културата за окончателно решение дали движението на МПС през Кадин мост ще остане и занапред.

Реновирането ще приключи до Нова година, поясняват от фирмата изпълнител, а сега мостът е по калдъръм и по него се минава само пеша.