Жителите на ромския квартал "Гиздова махала" излязоха на протест пред общината в Дупница. Хората от 10 дни нямат вода, съобщи БНР.

В цяла Дупница положението с питейната вода е критично. Причината е дългия период на засушаване по високите квартали, какъвто е и "Гиздова махала", каза директорът на ВиК в града инж. Илия Илиев.

"Пратил съм им водоноска. Тези, които са на най-високото, да напълнят. Не сме ги оставили без вода. Казах - който колкото може да пълни, да пълни. Ако пак се наложи, пак ще пратя. Така ще е, докато се качи нивото на резервоарите. За момента това е положението. Повече вода не може да се осигури", обясни Илиев.

Той припомни, че вече четвърти месец не е валял дъжд в Дупнишко. Дебитът на изворите и оттокът на реките е паднал драстично. "Четири месеца няма капка нито сняг, нито дъжд, нищо не пада. Краят на ноември ще дойде, няма капка дъжд от лятото. Сушата е голяма", заяви шефът на ВиК.

Основното водохващане от Бистрица, не е река вече, а е едно малко не е и поточе, а е някаква вадичка. "Говорим за огромно засушаване", повтори Илия Илиев.