Жителите на пет села от община Мездра отново излизат на протест срещу предвиденото двойно увеличение на цената на водата. Става въпрос за селата Зверино, Игнатица, Елисейна, Учиндол и Злидол.

Според местните жители поскъпването на водата е несправедливо, защото водоснабдяването в района е гравитачно, без разходи за електроенергия и помпи. Жителите са организирали и подписка, която е масово подкрепена от населението на селата. В подписката е посочено, че водопроводната мрежа в тези населени места е изградена преди век от жителите им с доброволен труд и самооблагане. С оглед на това увеличение на цената на водата в района не трябва да има.

За сега цената на водата в селата по Искърското дефиле е в размер на 1 лев и 30 стотинки за кубически метър вода. ВиК-Враца планира инвестиционна заявка за увеличение на цената на водата до 2 лева и 73 стотинки за кубически метър вода като поскъпването е предвидено за цялата област Враца.

Предложението за новата цена мина през обществено обсъждане в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране. Окончателното решение на регулатора предстои да бъде взето на закрито заседание в четвъртък, 30 ноември.

Жителите на пет села протестират срещу поскъпването на водата

Жителите на пет села протестират срещу поскъпването на водата

Хората сами полагали тръбите, а сега искат рекордни цени за водоподаване

Пред БНР кметът на Зверино Ценко Цанев подчерта, предложението за поскъпването на водата не е подкрепено от никакви мероприятия и намерения за подобряване на самата услуга и водопреносната мрежа. По думите му през последните няколко години са правени съвсем леки ремонти. "Господин Ангел Престойски, шефът на ВиК - Враца, фиксира една сума от 500 000 лева за последните 5 години, което за 6 села от този регион съвсем не е достатъчно", допълни кметът.

Цанев увери, че на днешния протест жителите на селата в района няма да блокират пътища.

Припомняме, предишният протест на жителите на селата в Искърското дефиле беше на 22 ноември, петък.