Жители на селата Близнаци и Приселци край Варна отново сигнализират за лошо качество на питейната вода, съобщи БНТ. Хората казват, че там често стават аварии, а от чешмите им с дни тече вода с ръждиво-кафяв цвят. Проблемът се задълбочава през лятото, когато в селата има много туристи и гости. Освен че е жълто-кафява на цвят, водата е и с повишено съдържание на желязо.

Причина за честите аварии е остарялата водопреносна мрежа в района, изградена преди близо 60 години. Проблемът се задълбочава и заради нарастващия брой на хората, които избират да живеят на село, а капацитетът на водоизточниците е малък. Това каза Емануил Манолов, кмет на община Аврен.

Докато колегите от ВиК направят съответната ремонтна дейност водоемите се изпразват, след това отново трябва да се запълнят. Това отнема ден, два и оттам се получават тези замътвания на водата, добави още Манолов. Проблемът с водата ще бъде напълно решен, след като селата, които имат собствени водоизточници, бъдат захранени от водопровода "Камчийски пясъци". За целта е необходимо изграждане на ВиК връзка с дължина около километър и половина. В момента се изготвя проект, който ще бъде готов в началото на лятото, уточни той.

Нямало замърсяване на морската вода от спуканата тръба във Варненското езеро

Нямало замърсяване на морската вода от спуканата тръба във Варненското езеро

Това показват резултатите от взетите проби

Припомняме, че освен в селата, тази година имаше нов теч на отпадни води във Варненския залив. За проблема бе съобщено на 25 януари.

След това екоминистърът разпореди проверка, за да узнае укрива ли се информация за теча.

Малко по-късно от фирмата, извършваща ремонта, обещаха да отстранят теча до два дни.