Чиста питейна и битова вода искат гражданите на Ботевград. Хората са инициирали референдум да се задължи общината да осигури качество и чистота в града.

Това обяви на брифинг Иван Николов председател на "Сдружение за чиста вода" -Ботевград.

Може би думата задължава стресирала ръководството на общината, предположи той. Кметът бил сред първите подписали се, но в последствие се отказал от инициативата.

Над 3600 подписа са събрани за провеждането на местен референдум.

С редица процедурни хватки референдумът не се осъществи, каза Николов.

Борисов се разпореди да не се допуска водна криза и в Ботевград

Борисов се разпореди да не се допуска водна криза и в Ботевград

Нямало непосредствена опасност от режим на водата в старопланинското градче

Основното водоснабдяване става чрез язовир "Бебреш", който не е санитарно-охранителна зона и не е подходящ за водоснабдяване на населението, както обясни той. Хората в Ботевград са ползвали чиста вода преди изграждането на язовир "Бебреш". Имало е други водоизточници, но в един момент някой решава, че язовир "Бебреш" трябва да водоснабдява Ботевград. Хората в града са направили изследвания за качеството на водата. А резултатите са стряскащи.

Водата е не само негодна, но и опасна за пиене, изтъкна Николов. Хората в града вече са свикнали да не ползват водата от чешмите си. В същото време плащат за уж чиста вода.

Във водата на Ботевград има Ешерихия коли, доказали са пробите. Има и ентерококи. Според нормативните изисквания подобни елементи не трябва да има във водата. Това означава, че има фекален замърсител на водата на Ботевград и може да предизвика сериозни заболяванията дори с фатален край.

Кметът на Ботевград: Ситуацията с язовир "Бебреш" не е безопасна 

Кметът на Ботевград: Ситуацията с язовир "Бебреш" не е безопасна 

Сигналната лампа светнала много по-рано

Странното за хората е, че пробите, които те са взели не отговарят на изискванията, а когато държавните институции вземат проби за качеството на водата, тя винаги излиза годна за пиене.

От "Сдружение за чиста вода" - Ботевград настояват общината заедно със съответните органи да изготви програма в най-кратки срокове да се случат промените така, че хората в града да пият чиста вода.

Според Иван Николов категорично има проблем с качеството на водата. Гражданите на Ботевград очакват институциите да вземат мерки най-после и да се реши този проблем, който е от години. Те очакват да се подмени остарялата водопреносна мрежа. Тази наша кауза ще продължи, категоричен бе Николов. Хората са категорични, че няма да се откажат от битката си чиста вода.

И Ботевград изправен пред водна криза като Перник

И Ботевград изправен пред водна криза като Перник

Градът има вода за битови нужди за 6 седмици, алармира кметът