Хората в град Мартен, Русенско, са разтревожени да не се повтори при тях трагедията от Хитрино, която взе 7 жертви и рани много други, предаде БНТ.

Къщите им се намират само на 800 метра от площадките на собственика "Булмаркет" и други заводи, където са складирани над 150 хиляди кубически метра горива.

Гражданите се срещнаха с представители на Регионалната здравна инспекция, екоинспекцията и областната управа, за да поставят конкретни искания. Те настояват площадките да се оценят с висок риск за пожароопасност и да се наложи мораториум върху изграждането на нови складове.

Собственикът на "Булмаркет" Станко Станков не е бил открит за коментар.

Във вторник сутрин, на брифинга от Хитрино, министърът на транспорта Московски каза, че част от цистерните, които могат да се транспортират до Русе, ще се изпразнят на площадката на превозвача, защото тя е обезопасена. Питам, как е обезопасена?, попита Недялко Попов,  председател на екосдружение "Дунаски регион". 

Валентин Колев, зам.-областен управител на Област Русе, увери, че се работипо този начин, че да се спазят всички изисквания на закона.

По-рано днес стана ясно, че бедственото положение в село Хитрино се удължава до приключване на неотложните аварийно-възстановителни работи в района. Решението за това е на областния управител на Шумен Донка Иванова. Ограниченията за достъп на живеещите в Хитрино до къщите им остават в сила.

Вчера хората от Хитрино се бяха събрали на пътя Шумен-Силистра с намерение да го блокират. Присъстващите полицаи не позволиха това да се случи като увериха присъстващите, че въздухът и водата в селото отговарят на екологичните норми.