Обновяват зоопарка във Варна със заем от 1.2 млн. лева.

От предприятието посочват, че целта на реконструкцията е да промени остарялата концепция на бетона и асфалта, която се е използвала в строителството на клетките в зоопарковете през 60-те и 80-те години, и да създаде благоприятни условия за животните, които да им осигуряват лично пространство и социална среда.

Варненският зоопарк е с площ от над 23 декара. В него се отглеждат 400 животни, сред които има и защитени видове от списъка на Международния съюз за опазване на природата и Червената книга на Република България.

Зоологическата градина е открита през 1961 г., като в момента се стопанисва от общинското предприятие "Зоопарк - Спасителен център". Всяка година тя се посещава от над 150 000 души, като броят им расте с 10 000 годишно. Зоопаркът допринася за запазването на генофонда на дивите животни, особено на редки и застрашени видове.

От зоопарка посочват, че цялостният ремонт е необходим, тъй като текущите условия за отглеждане на животните не съответстват на европейските и националните норми. Амортизираната инфраструктура, въпреки периодичните ремонти, не позволява да се предложи качествена, съвременна услуга на посетителите и адекватна грижа към животните, съобщават те