Пред игралната индустрия винаги има предизвикателства, които откриват перспективи. Новите технологии дават нови възможности за сектора. Предимството на България са висококвалифицираните специалисти. Това заяви в интервю на БГНЕС Ангел Ирибозов, председател на Асоциацията на игралната индустрия в България (АИИБ).

С него говорим за предизвикателствата пред сектора и перспективите за по-нататъшното развитие на игралната индустрия. "Пред игралната индустрия винаги има предизвикателства, които откриват перспективи. Новите технологии, изкуственият интелект и крипто разплащанията дават възможности за прилагане в различните сфери на игралната индустрия, с оглед защитата на играчите от развиване на зависимости, както и отговорното поведение на организаторите. Технологиите се развиват и секторът се адаптира", заяви Ирибозов.

"Новите технологии дават нови възможности, но остават предизвикателства пред регулаторите за това как да регулират средата, така че тя да бъде най-справедлива", добави той. Ангел Ирибозов подчерта, че АИИБ винаги е държала да се разгледат всички интереси - на клиентите, потребителите, на бизнеса, държавата и обществото като цяло, когато има дебат за развитието на сектора.

"Това винаги е била наша основна цел от създаването на АИИБ преди повече 30 години", заяви председателят на АИИБ.

На въпрос на БГНЕС относно предимствата на България в сектора, Ирибозов отбеляза, че това са висококвалифицираните специалисти, които имаме. "Много компании от сектора са избрали да развиват част от своите продукти в България. Има база за развитие на кадрите, едновременно с новите технологии", каза още той.

Посланието на Ирибозов към българския бизнес и чуждестранните инвеститори е средата да бъде достатъчно удобна за развитието на такъв вид технологии и да има предвидимост.

"Всеки инвеститор търси предвидимост за 5-10 години напред, а не небалансирано действие от фискална гледна точка или допълнителни норми. И без това има достатъчно норми в България, които организаторите спазват. Средата на други места в ЕС я има и в България, но ние имаме данъчно преимущество пред други европейски юрисдикции. Това е от голяма полза за развитието на индустрията", подчерта председателят на АИИБ в заключение.