Акумулаторните винтоверти са сред задължителните инструменти както на домашните, така и на професионалните майстори. Те пестят време и усилия, когато трябва да се завинтят винтове - например при сглобяване на мебели, поставяне на закачалки за картини и прочее. Едно от най-големите предимства на акумулаторните винтоверти е, че са малки и леки. Освен това не работят с кабел, с който да трябва да се съобразявате, докато постоянно ви се пречка при работата.

Ето няколко трика, които ще Ви помогнат да използвате акумулаторните винтоверти по възможно най-правилния начин и да извлечете всички ползи от тях, завършвайки лесно, бързо и качествено проектите си.

Накрайниците

Като начало се уверете, че разполагате с подходящ за конкретната задача накрайник - той трябва да пасва на винтовете, с които ще работите. Лесно е да проверите, като сложите накрайника в главата на винта и повдигнете под ъгъл 45%. Ако винтът не падне, накрайникът е правилен.

Преди да започнете работа, закрепете накрайника здраво към патронника на машината. Пуснете за малко на празен ход, за да проверите дали всичко е наред и дали накрайникът няма да изхвърчи, или да се върти накриво.

Имайте предвид, че на пазара се предлагат едни и същи накрайници с различни дължини, както и допълнителни универсални удължители. Те ще ви помогнат да достигнете до труднодостъпни места. За препоръчване е да използвате магнитни накрайници, които ще държат стабилно винта към винтоверта и ще улеснят работата ви.

Батерията

Проверете заряда на батерията, преди да започнете работа, особено ако ви очаква продължителна дейност. Презаредете я, ако е нужно.

Контролът върху машината

Позиционирайте винта на нужното място и дръжте машината перпендикулярно, в една линия с винта. Така ще избегнете изместването и завинтването накриво.

В началото, при поставяне на винта на мястото му, вероятно ще се наложи да упражните малко по-силен натиск, за да задържите винта прав, докато влезе, където трябва. Акумулаторният винтоверт обикновено е доста лек, така че може да ви е трудно да приложите необходимата сила.

Ще разберете дали има нужда от повече сила по много лесен начин: ако винтът се изплъзва от накрайника, значи натискът, който оказвате, не е достатъчен. За да компенсирате това, може да хванете тялото на машината (зад патронника) с лявата си ръка и да натиснете с две ръце. Друг вариант е да включите и рамото, за да натиснете с цялата ръка, вместо само с китката.

Когато винтът е вече завит почти до края, намалете натиска, в противен случай ще се вреже твърде дълбоко в дървото. Ако не сте сигурни кога е най-добре да спрете, включвайте и изключвайте винтоверта на пулсации, за да имате време да прецените ситуацията.

Упражнявайте се

Ако използвате винтоверт за пръв път, по-добре е предварително да прочетете указанията на производителя. Преди да пристъпите към дейността си, направете опит да използвате машината на друго, подобно място. Това ще ви позволи да усетите какъв е правилният начин на работа и да направите няколко типични за начинаещия грешки на безопасно място. Единствено опитът ще ви помогне да се научите да контролирате машината и този опит е наистина важен. Той ще предотврати риска от провал на вашия проект поради неумение и значително ще подобри резултата от работата ви.