Пластмасата е интересен феномен от нашето ежедневие - едновременно е революционно изобретение, без което не можем, и в същото време неразумното й ползване и безразборно изхвърляне създава екологичен проблем за нас и околната среда. Ако не предприемем смислени действия, за да ограничим проблема, рискуваме здравето си и бъдещето на нашата планета, която ще завещаем на поколенията след нас.

Как да бъде решен този сложен казус? Отговорът се крие в кръговия модел и затворения цикъл на рециклиране, а примерът, който ще ви споделим, идва от Сливен, където липсва работеща система за разделно събиране на отпадъци. Това мотивира сдружение "Юнайтед фючър" да кандидатства със своята вдъхновяваща идея в петото издание на инициативата на Лидл България - "Ти и Lidl за нашето утре". Впоследствие проектът им "Сливен рециклира" е одобрен за финансиране през октомври 2022 г. и изпълнен в рамките на една година до началото на ноември 2023 г.

Снимка 646004

Източник: Lidl

Основната идея на "Сливен рециклира" е да направи рециклирането на отпадъци по-достъпно за местните жители. Ключов елемент в проекта е изграждането на атрактивни метални конструкции във формата на животни, които да ангажират младото поколение в каузата за опазване на околната среда. Първата фигура за разделно събиране на пластмасови бутилки е във формата на вълк и беше инсталирана през май в градската градина на Сливен. Второто метално съоръжение изобразява мечка и беше монтирано наскоро в двора на 11 СУ "Константин Константинов", с идеята да повиши интереса на учениците към събирането на пластмаса и грижата за природата. Наскоро беше монтирана и третата фигура - динозавър, която е разположена на южния паркинг в мащабния ритейл парк в Сливен. Тя е с най-атрактивна и детайлна изработка. Всяка от металните конструкции може да събере между 5 и 20 кг. отпадъци, спрямо размера й и според това дали бутилките са смачкани или не.

Снимка 646011

Източник: Lidl

Освен това, инициаторите от сдружение "Юнайтед фючър" организират осем големи акции, в които гражданите могат да предадат събраното количество за рециклиране, а тези които донесат най-много, са стимулирани с предметни награди като полезни домакински уреди. Благодарение на тези акции местната общност е събрала 2670 кг., което в обем се равнява на 18 големи буса със смачкана и сортирана пластмаса.

Благодарение на подкрепата от Лидл България, проектът се превръща в още едно доказателство за колективната и трансформираща сила на добрите идеи, ръководени от местната общност. Той успява не само да ангажира жителите на града, но и да формира промяна в техните нагласи по отношение на замърсяването и опазването на природата.

Снимка 646007

Източник: Lidl

"Сливен рециклира" е само един от примерите за успешен проект в миналогодишното издание на инициативата, която за период от пет години (2017-2022 г.) е подкрепила общо 119 граждански идеи в 58 населени места в страната с общ фонд от 915 000 лв. В момента тече оценка на всички кандидатури в шестото издание на трансформираната програма, а финалистите, които ще бъдат обявени през януари 2024 г., ще си разпределят рекордния фонд от 365 000 лв.

Инициативата се осъществява в партньорство с Фондация "Работилница за граждански инициативи", Български дарителски форум, а от тази година към тях се присъедини и Асоциацията на европейските журналисти.