Кафето е сред най-предпочитаните напитки за милиони хора по света. Пием го по всяко време - сутрин, за да се тонизираме, следобед с приятели, а в някои държави се консумира дори и вечер. Независимо от повода и настроението, кафето се е превърнало в неизменен спътник в ежедневието ни. Именно затова кафемашината, с която да приготвяме вкусната напитка, вече е сред задължителните уреди в почти всяка кухня.

Видове кафемашини

Много от моделите кафемашини си приличат по дизайн. Те обаче се различават най-вече по вида и техниката на приготвяне на кафе напитката.

  • Еспресо - този вариант ще отговори на нуждите на всеки любител на класическо еспресо. С него ще си осигурите силно, ароматно кафе. Освен това този тип машини предлагат още редица опции за различни напитки. Например, ако включват отделение за мляко, можете да приготвяте лате, капучино и т.н. Предимство е, че поддръжката и употребата в домашни условия е лесна, но без да се прави компромис с качеството. В зависимост от нуждите си може да избирате измежду модели с различна съвместимост на резервоара за вода и редица други функционалности.
  • Капсули - все повече популярност набират и кафемашините с капсули. Те също се отличават с лесната си употреба, но без да отстъпват по качество на напитката. За приготвянето на кафе се използват предварително дозирани капсули. Така лесно и бързо си гарантирате отличен вкус всеки път. Докато някои модели позволяват употребата само на конкретен тип капсули, то други могат да се използват с по-широк набор от предлаганите на пазара.
  • Френска преса - с този вид кафемашина ще си доставяте богат и наситен традиционен кафе вкус. За целта се използва грубо смляно кафе и гореща вода. Специфичното тук е, че поддръжката на уреда изисква редовното му почистване заради остатъците от смляно пресовано кафе.
  • Кафемашина със зърна - ароматът на току-що смляно кафе е любим на много хора. Ако и вие сте сред тях, то значи тази вариация ще ви пасне чудесно. Обикновено кафемашините, при които се използват цели зърна, разполагат с мелачка за кафе. Непосредствено преди приготвяне на всяка една доза зърната се мелят на момента. По този начин свойствата на кафето се запазват максимално, за да получите плътна и ароматна напитка.

На какво да обърнете внимание при избора на кафемашина за дома

След като откриете вкуса, който искате да усещате при всяко отпиване, е време да преминете и към следващите важни параметри, които са от значение при избора на уред за ежедневна употреба у дома. На първо място помислете дали и с какви функционалности искате да разполага кафемашината. Не забравяйте и за поддръжката, каквато винаги е необходима. Ако нямате време за по-често почистване, изберете вариант, който не изисква такова. Съобразете се също с пространството, с което разполагате в кухнята. Същевременно уредът трябва да отговаря и на потреблението. Моделите с по-големи водни резервоари и повече мощност дават възможност за приготвяне на повече чаши, включително и едновременно.

И накрая - изберете кафемашина спрямо бюджета си. Тук съобразете и последващите консумативи, които ще са ви необходими, като например типа кафе, който ще използвате (смляно, на зърна или капсули).