Само за 2018 година ще платим доста сериозно обезщетение в размер на около милион и половина лева заради осъдителни решения за нарушени права на човека.
Това обяви заместник-омбудсманът Диана Ковачева на събитие, на което бе обявено получаването на най-високия статут "А" на ООН от Националния омбудсман на България.

Диана Ковачева заяви, че самите осъдителни присъди показват, че има още много работа по защита на правата на човека у нас, а статутът на ООН само ни задължава да работим още в тази посока.

България плаща близо 1 млн. лв. по дела в ЕСПЧ

България плаща близо 1 млн. лв. по дела в ЕСПЧ

Над 460 хил. евро отиват по делото "Ченгелян и други срещу България", за собствеността на Павлитовата - Синята къща в Пловдив

Акредитирането на Омбудсмана с възможно най-високият статут "А" на ООН за правозащитен орган и дава право на институцията да представя позицията на правата на българските граждани към Комитети на правата към ООН.

Националният омбудсман Мая Манолова изказа също своята удовлетвореност от получаването на статута към ООН. Тя го определи като успех и едно добро наследства за следващия омбудсман.

България плаща почти 150 000 лева за пет дела по ЕСПЧ

България плаща почти 150 000 лева за пет дела по ЕСПЧ

Възможността да се изнася информация и идеи е в полза на обществото, смятат от ЕСПЧ

Манолова изтъкна, че този статут дава на омбудсмана висок авторитет и признание за институцията в международен и вътрешен план, както и за засилване на влиянието и на авторитетът сред европейските и национални партньори. По думите на националния защитник статутът дава възможност за по-ефективна защита на правата на българските граждани, защото дава правото на страната ни да участва в комитети за правата на човека към ООН.

Манолова търси помощ от европейските колеги срещу двойните стандарти

Манолова търси помощ от европейските колеги срещу двойните стандарти

Броят на евроскептиците ще расте, ако институциите продължават да бездействат, според нея

Според Манолова в България не винаги правата на гражданите се представят обективно от институциите в България и затова националния омбудсман ще представя двете гледни точки - позицията на институциите и на българските граждани. По думите й понякога крайният вариант да бъдат накарани да действат институциите са препоръки от международни организации.

Диана Ковачева отчете, че в последните 2 години участието на омбудсмана е станало по-ефективно на международно ниво. Ковачева се похвали с постигнатото до настоящия момент от омбудсмана и препоръча България да се присъедини към Конвенцията на ООН за правата на човека и Конвенцията за ООН за защита на хората с увреждания. Целта е хора с увреждания да могат да подават жалби в комитети за защита правата на човека.

Близо 13 000 жалби е получила Манолова през 2018 г.

Близо 13 000 жалби е получила Манолова през 2018 г.

Най-голям е броят срещу монополните дружества