Механизмите за участие на гражданите при вземане на решения и на национално равнище, и на равнище ЕС не работят ефективно. Това заяви днес националният обществен защитник Мая Манолова в Брюксел по време на годишната конференция на Европейската мрежа на омбудсманите. Според нея единственият начин гласът на хората да бъде чут, е като оказват натиск и получат подкрепа от институции като омбудсмана. Тя предупреди, че ако институциите продължат да пренебрегват гласа на гражданите, броят на евроскептиците ще нараства.

Манолова призова колегите си омбудсмани от Европейския съюз да подкрепят забраната с двойните стандарти при храните в ЕС, която ще бъде гласувана на 16 април в Европейския парламент.

Тя заяви, че не става въпрос за битка между Западна и Източна Европа, а за битка на всички европейски граждани срещу "обидната практика на икономически силните мултинационални компании да третират хората различно, като им продават по-лошо качество храни".

Омбудсманът зове депутатите ни в ЕП да гласуват срещу двойните стандарти

Омбудсманът зове депутатите ни в ЕП да гласуват срещу двойните стандарти

Манолова иска те да покажат, че отстояват интересите на българските граждани

Според Манолова темата е показателна за това колко дълго време и усилия са необходими на администрацията в Брюксел да чуе гласа на гражданите. Тя подчерта, че въпреки всички мерки, които е предприела по темата, към днешна дата проблемът все още не е решен. Според нея обаче все пак има светлина в тунела, тъй като преговарящите от ЕС са приели практиката на предлагане на храни с двойно качество да се смята за заблуждаваща търговска практика.

Сега остава и евродепутатите ни да гласуват срещу измамите с храни, посочи Манолова.

Според нея проблемът с формално действащите канали за комуникация между гражданите и институциите се наблюдавал и на национално ниво. Тя даде пример с битката на майки на деца с увреждания у нас, на които им бяха необходими седем години активни действия, седем национални протеста и половин година, в която живяха в палатки пред парламента с децата си, за да привлекат вниманието на институциите.

Заедно с тях омбудсманът изработи Закона за личната помощ и Закона за хората с увреждания, това ни отне шест месеца - да ги изработим и да се преборим да бъдат приети от парламента, завърши Манолова.

Мая Манолова защити в ЕП петицията срещу двойните стандарти при храните
Обновена

Мая Манолова защити в ЕП петицията срещу двойните стандарти при храните

Петицията е отворена, за да може ЕП да наблюдава процеса до финала