Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до министъра на труда и социалната политика Бисер Петков във връзка с прилагането на Закона за хората с увреждания /ЗХУ/ и Закона за личната помощ, които са в сила от 1 януари 2019 г.

Според обществения защитник е невъзможно да бъде извършена промяна в политиките за хората с увреждания, без да се поставят на първо място потребностите на хората в неравностойно положение и без осигуряване на адекватна и коректна информация за техните права.

Манолова подчертава, че в институцията на омбудсмана постъпват многобройни жалби от хора с увреждания, които се оплакват от прекратените социални пенсии за инвалидност от началото на 2019 г. и изплащането им като месечна финансова подкрепа, което ще започне едва от средата на месец февруари.

Манолова: От 1 септември хората с увреждания остават без личен асистент

Манолова: От 1 септември хората с увреждания остават без личен асистент

Определят часова ставка за личните асистенти

Тя настоява обаче това да стане до края на настоящия месец, както и да се гарантира, че тази финансова подкрепа ще се изплаща в рамките на месеца, за който се отпуска.

Общественият защитник изтъкна още, че за да се гарантират правата и интересите на хората с увреждания те трябва да бъдат максимално информирани.

Манолова подчертава, че трябва да се избегне допълнителната административна тежест за хората с увреждания, а това по думите ѝ означава те да получават новата финансова подкрепа служебно, без подаване на заявление-декларация.

Манолова: Парите за хората с увреждания изтичат в бездна

Манолова: Парите за хората с увреждания изтичат в бездна

Със законопроекта всички засегнати могат да искат лична помощ

Омбудсманът отправя забележка и че от началото на годината хората с увреждания не са получили полагащата им се асистентска подкрепа, защото общините отказват да изпълняват задълженията си по Закона за личната помощ и не подновяват договорите за лични асистенти.

Общественият защитник препоръчва кметовете по места да осигурят възможност хората с увреждания да продължават да получат асистентски услуги до 1 септември 2019 г., когато ще започне предоставянето и финансирането на личната помощ.

Припомняме във връзка с протеста на майките на деца с увреждания социалният министър Бисер Петков подаде оставка, но ден по-късно беше върнат на поста си от премира Борисов.

След него оставка подаде и зам. социалният министър Росица Димитрова. Премиерът Бойко Борисов прие оставката на заместник социалния министър.Тя подаде оставка заради общественото недоволство по повод участието й в 11-тата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, която се проведе в Ню Йорк.

Въпреки рокадите палатковият лагер пред парламента на протестиращите майки остана.

На 6 декември 2018 г. окончателно бе приет закона за лична помощ. 

Сълзи, прегръдки и радост след приемането на Закона за личната помощ

Сълзи, прегръдки и радост след приемането на Закона за личната помощ

Много пъти бяхме между "осанна!" и "разпни го!", коментира Бисер Петков

БСП коментира по време на дебатите по второ четене на Закона за личната помощ, че няма смисъл услугата лична помощ да се преотстъпва от общината, намесата на частни субекти ще доведе до оскъпяване на процеса. ГЕРБ бяха ядосани на Корнелия Нинова, че не идва на работа.

Законопроектът предвижда от 1 януари 2021 г. създаването на Държавната агенция за хората с увреждания, която да осъществява дейности, свързани с изготвяне на индивидуалната оценка на потребностите и координиране на политиката за правата на хората с увреждания.

Целта е единната структура да координира изпълнението на цялостната държавна политика за правата на хората с увреждания.

НПО: Законопроектът за лична помощ на Манолова не отговаря на Конвенцията на ООН

НПО: Законопроектът за лична помощ на Манолова не отговаря на Конвенцията на ООН

Човекът с увреждания трябва да е независим, включително и от роднините си

След извънредната среща при премиера на 28 ноември, майките получиха уверение, че някои текстове от Закона за личната помощ ще бъдат преработени. Работна група се събра по спешност в парламента, за да намери решения по спорните моменти.

Майките и омбудсманът настояха парите, предвидени за лична помощ през идната година, да се прехвърлят от централния бюджет в този на социалното министерство.

 

Депутатите единодушно приеха Закона за хората с увреждания на първо четене
Обновена

Депутатите единодушно приеха Закона за хората с увреждания на първо четене

По време на дебата обсъдиха и теми за чорапогащи

На 27 ноември, омбудсманът Мая Манолова и активистките на движението "Системата ни убива" алармираха за проблем в бюджета на Министерството на труда и социалната политика (МТСП). С позиция по темата излязоха и от движението "Системата ни убива".

Малко преди това, Бисер Петков и финансовият министър Владислав Горанов коментира темата, подчертавайки два пъти, че всичко, което е поето като ангажимент спрямо протестите на родителите на деца с увреждания, е изпълнимо.

Законът за личната помощ е един от трите закона, които станаха повод за нестихващите протести на родителите на деца с увреждания. След като майките получиха оставката на вицепремеира Валери Симеонов и след като тя беше приета от депутатите, майките заявиха, че ще продължат с недоволството си на палатковия лагер пред НС, докато текстовете не бъдат приети.

Към края на ноември, в Бюджета за 2019 година за хората с увреждания са предвидени допълнителни 150 млн. лева.