Със сълзи и прегръдки майките на деца с увреждания приеха окончателното гласуване на Закона за личната помощ. Те махат палатковия лагер пред НС.

Протестът обаче продължава през януари пред МЗ до реформиране на ТЕЛК.

Законът за личната помощ е голяма изстрадана победа, обяви омбудсманът Мая Манолова след гласуването. Приет е най-отричаният законопроект, по думите й. Това не е обикновен закон, а изстрадан закон от едни смели жени, отсече общественият защитник.

Борисов и майките се разбраха

Борисов и майките се разбраха

Премиерът се оплака от натрупаните проблеми в различни

Според нея майките на деца с увреждания са дали урок на българското общество, че една кауза, колкото и да е невъзможна, може да бъде успешна, ако е справедлива.

Най-лесно е да се каже, че не може, не става и не е възможно, посочи Манолова. Е, възможно е, отсече тя.

Социалният министър Бисер Петков също приветства гласуването и изтъкна, че Законът за личната помощ е един изстрадал закон. Много пъти бяхме между "осанна!" и "разпни го!", подчерта той.

Бисер Петков изненадан от реакцията на майките

Бисер Петков изненадан от реакцията на майките

Финансирането на личната помощ е гарантирано, заяви министърът на труда и социалната политика

Припомняме, БСП коментира по време на дебатите по второ четене на Закона за личната помощ, че няма смисъл услугата лична помощ да се преотстъпва от общината, намесата на частни субекти ще доведе до оскъпяване на процеса. ГЕРБ бяха ядосани на Корнелия Нинова, че не идва на работа.

Законопроектът предвижда от 1 януари 2021 г. създаването на Държавната агенция за хората с увреждания, която да осъществява дейности, свързани с изготвяне на индивидуалната оценка на потребностите и координиране на политиката за правата на хората с увреждания.

Целта е единната структура да координира изпълнението на цялостната държавна политика за правата на хората с увреждания.

След извънредната среща при премиера на 28 ноември, майките получиха уверение, че някои текстове от Закона за личната помощ ще бъдат преработени. Работна група се събра по спешност в парламента, за да намери решения по спорните моменти.

Майките и омбудсманът настояха парите, предвидени за лична помощ през идната година, да се прехвърлят от централния бюджет в този на социалното министерство.

На 27 ноември, омбудсманът Мая Манолова и активистките на движението "Системата ни убива" алармираха за проблем в бюджета на Министерството на труда и социалната политика (МТСП). С позиция по темата излязоха и от движението "Системата ни убива".

Малко преди това, Бисер Петков и финансовият министър Владислав Горанов коментира темата, подчертавайки два пъти, че всичко, което е поето като ангажимент спрямо протестите на родителите на деца с увреждания, е изпълнимо.

Законът за личната помощ е един от трите закона, които станаха повод за нестихващите протести на родителите на деца с увреждания. След като майките получиха оставката на вицепремеира Валери Симеонов и след като тя беше приета от депутатите, майките заявиха, че ще продължат с недоволството си на палатковия лагер пред НС, докато текстовете не бъдат приети.

Към края на ноември, в Бюджета за 2019 година за хората с увреждания са предвидени допълнителни 150 млн. лева.