Социалният министър Бисер Петков е изненадан от реакцията на майките. Разминаванията произтичат може би от това, че понякога представителите на инициативата се променят, подчерта пред медиите той.
Не знам доколко комуникацията е добра, за да се знае какво е договорено, изтъкна Петков.

Очакванията бяха, че имаме съгласие по тези текстове и за нас беше изненада, че имаше остра реакция по време на вчерашното заседание на комисията, каза още той. Финансирането било ясно.

Явно има още някои неща, които трябва да бъдат изчистени, за да бъде възстановено напълно доверието, подчерта Петков. Министърът се надява неяснотите да бъдат изчистени.

Финансирането на личната помощ е гарантирано, заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Манолова: От 1 септември хората с увреждания остават без личен асистент

Манолова: От 1 септември хората с увреждания остават без личен асистент

Определят часова ставка за личните асистенти

Припомняме, вчера омбудсманът Мая Манолова и активистките на движението "Системата ни убива" алармираха за проблем в бюджета на Министерството на труда и социалната политика (МТСП). С позиция по темата излязоха и от движението "Системата ни убива". 

Малко преди Бисер Петков и финансовият министър Владислав Горанов коментира темата, подчертавайки два пъти, че всичко, което е поето като ангажимент спрямо протестите на родителите на деца с увреждания, е изпълнени. Попитан защо средствата за лична помощ са прехвърлени от бюджета на социалното министерство в централния бюджет, той отговори, че се чака окончателно решение за технологията на разпределяне на средствата.

Няма никаква пречка от централния бюджет средствата да бъдат прехвърлени по бюджетите на общините или на министерството, посочи Горанов. Ако ги бяхме предоставили по бюджета на социалното министерство, щеше да е по-сложно, обясни Горанов.

Ще се анализира обаче откъде идва новото неудовлетворение, посочи финансовият министър.