Омбудсманът Мая Манолова настоя българските евродепутати да гласуват забраната на двойния стандарт при храните в Европейския съюз на 16 април.

В своя позиция тя призова всичките ни 17 представители в ЕП да гласуват, показвайки, че отстояват интересите на българските граждани.

Днес стана ясно, че Европейският парламент и Съвета са постигнали предварителното споразумение за засилено и по-добро прилагане на законодателството за защита на потребителите. Комисарят по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете Вера Йоурова обяви, че благодарение на Новия търговски механизъм за потребителите дните на двойните стандарти в единния пазар са преброени, посочва се още в становището.

Потребителите вече не би следвало да бъдат заблуждавани от различни продукти, представяни като еднакви - те ще знаят какво и от кого купуват, твърди Манолова и допълва, че търговците, които продължават да мамят, ще бъдат санкционирани.

ЕС слага край на двойния стандарт при храните с общ фронт и ново законодателство

ЕС слага край на двойния стандарт при храните с общ фронт и ново законодателство

Мая Манолова заплаши ЕК с Европейска гражданска инициатива

Още през 2017 г. омбудсманът постави на дневен ред темата за двойния стандарт при храните. Тогава Манолова изпрати до ЕП петиция за нарушение на правото на ЕС с искане за промяна в европейското законодателство, включително в Директивата за нелоялните търговки практики. Целта беше да се прекрати производството и разпространението на храни от една и съща марка, но с различни съставки и качество в страните членки на ЕС.

На 30 април миналата година в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС омбудсманът организира форум, на който беше представен новият търговски механизъм за потребителите, в който проблемът за двойния стандарт заема значително място. Тогава беше обявен и краят на двойния стандарт.

На 22 януари тази година Манолова защити изпратената петиция в Брюксел, която бе приета за абсолютно основателна от Комисията по петиции в ЕП.

ЕП се зае с двойните стандарти при храните и нехранителните продукти

ЕП се зае с двойните стандарти при храните и нехранителните продукти

Те призовават да се приемат няколко мерки