Българският национален омбудсман Мая Манолова сигнализира Европейския парламент за двойния стандарт в хранителните продукти. Петицията с двойния стандарт при храните и напитките от едни и същи марки, разпространявани в държавите от Източна и Западна Европа, е подадена днес.

Въпросът бе повдигнат най-напред от страните от Висшеградската четворка. Петицията, с която омбудсманът сигнализира Европейския парламент и по-специално Комисията по петициите, чийто председател е Сесилия Викстрьом, е подкрепена от актьора Камен Донев, Марияна Кукушева - председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, д-р Венцислав Грозев - председател на Български лекарски съюз, Георги Богданов, изпълнителен директор на Националната мрежа за децата, Яна Вангелова - председател на Национално представителство на студентските съвети, юристите Диана Ковачева, Надя Шабани.

ЕК публикува указания за противодействие срещу двойните стандарти при храните

ЕК публикува указания за противодействие срещу двойните стандарти при храните

Целта е да се помогне на националните органи...

Подписалите петицията смятат, че да се продават продукти от едни и същи марки с различни съставки и по-ниско качество в рамките на ЕС, е израз на неетична бизнес практика, която подвежда и дискриминира. Участниците в петицията посочват, че сме изправени пред заплахата "Европа на два стандарта", като добавка към съществуващата "Европа на две скорости".

"Петицията е поредната стъпка от кампанията, която като омбудсман провеждам срещу тези унизителни за българите търговски практики", заяви Манолова.

От резултатите от проведеното собствено проучване в три европейски столици на етикетите на детски храни в Берлин, Виена и София, е установено, че в България те са с по-малко шоколад, по-малко мляко, по-малко какао и с по-малко истински плодов сок, а в същото време цените са по-високи от тези в Западна Европа.

ЕС да прекрати „двойните стандарти” за храните зове Румъния

ЕС да прекрати „двойните стандарти” за храните зове Румъния

Да бъдат създадени инструменти за оценка на подобни двойни стандарти

"Обърнахме се към всички български институции и към всички отговорни европейски институции. Първите отговори не бяха обнадеждаващи", посочи Манолова и визира отговори от сорта: "Нали не ви тровят", "нали храните са безопасни", "става дума за малки отклонения", "разликите са съобразени с вашите национални предпочитания и вкус", "определяща е платежоспособността на българите".

"Обидно е и не е честно спрямо българските граждани", настоя Манолова. По думите й изключително активни са институциите от страните от Висшеградската четворка, както и Румъния, Хърватска и Гърция. "Общо ставаме осем страни, които не трябва да се отказваме да защитаваме правата на своите граждани", заяви Манолова.

С петицията се настоява проблемът да бъде разгледан в ЕП. "Според нас той може да бъде решен с ново европейско законодателство", посочи Манолова.

Така в момента има европейски регламенти за безопасността на храните, за етикетирането на храните и въпросните храни с различно качество не противоречат на разпоредбите на тези регламети.

Откриха двоен стандарт и в цените на храните у нас и в чужбина

Откриха двоен стандарт и в цените на храните у нас и в чужбина

Освен с различен състав, храните у нас са в пъти по-скъпи

Манолова изтъкна опасението си, че промени могат да бъдат направени в директивата, която се отнася до рекламата на хранителните продукти, като по този начин контролът бъде възложен на националните органи.

"БАБХ трудно може да се пребори срещу големите концерни, които действат в трансгранични мащаби", посочи Маналова. Очаква се до два месеца Комисията по петициите да я обяви на специален сайт.