Европейският съюз образува общ фронт срещу двойния стандарт при храните. Това обявиха премиерите на страните от Вишеградската четворка, които присъстваха на среща на върха по темата в Брюксел. България беше представена на срещата от омбудсмана Мая Манолова.

Общият фронт срещу двойния стандарт означава, че страните от Вишеградската четворка ще поемат инициатива за за промяна в европейското законодателство, което към момента позволява на производителите на хранителни продукти такива практики.

ЕК бори разликите в качеството на храните с общ подход за тестване

ЕК бори разликите в качеството на храните с общ подход за тестване

Комисията провежда собствено проучване, за да установи двойния стандарт при храните

Срещата на върха в Братислава беше озаглавена "Еднакво качество на продуктите за всички". На срещата Мая Манолова категорично подкрепи предложенията за борба с двойния стандарт. Манолова обяви, че в рамките на българското председателство догодина ще организира форум, фокусиран именно върху нелоялните и подвеждащи практики с храни, които дискриминират гражданите от Източна Европа.

Участниците в срещата се обединиха около това, че мултинационалните компании, чиито продукти са в магазините на цяла Европа, знаят как да заобиколят закона и да разделят европейските граждани на две категории, без да са вън от него. В този случай единственият инструмент на Брюксел бил да ги накара само да сменят вида на опаковките и да изредят съставките. Лобитата на тези компании имали също така силни инструменти в Брюксел и правели задачата на страните много трудна, тъй като Европейската комисия засега нямала закони, които да забраняват подобни практики.

В изказването си Мая Манолова подчерта, че страната ни настоява за създаване на ново законодателство - Европейска директива за производството и предлагането на храни. С новата директива трябвало изрично да се забрани един производител да предлага храна с една и съща марка, но с различно качество и състав в различни точки на Европейския съюз.

Мая Манолова ангажира ЕП за двойния стандарт на храните

Мая Манолова ангажира ЕП за двойния стандарт на храните

Изправени сме пред заплахата "Европа на два стандарта", като добавка към "Европа на две скорости"

"Настояваме контролът да се извършва от единен европейски орган, тъй като се съмняваме, че националните органи за контрол върху храните могат да се справят с големите трансгранични компании", категорично заяви Манолова и допълни, че сегашните мерки на ЕК няма да променят нещата.

Поради тази причина Манолова призова в разумни срокове ЕК да предложи ново законодателство. В противен случай омбудсманът заплаши, че потърпевшите страни ще съберат 1 000 000 подписа за стартирането на Европейска гражданска инициатива.

ЕК публикува указания за противодействие срещу двойните стандарти при храните

ЕК публикува указания за противодействие срещу двойните стандарти при храните

Целта е да се помогне на националните органи...