Съвместният изследователски център на Европейската комисията разработва методология за общ подход на тестване за хранителните продукти с разлики в качеството, които се предлагат в държавите-членки на Европейския съюз. Това стана ясно от отговора на кабинета на европейския комисар по правосъдието Вера Йоурова на писмен въпрос на българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и Андрей Новаков.
Въпросът на евродепутатите ни пита ЕК дали възнамерява да предприеме законодателни мерки за преустановяване на двойните стандарти в качеството и състава на хранителните продукти в различните държави членки.
В отговора на ЕК се посочва, че се планира провеждането на специално мониторингово проучване в държавите членки, които се оплакват от двоен стандарт. Проучването целяло да се предоставят сравними данни за състава и качеството на храните от целия ЕС.
Освен това от ЕК уверяват, че въпросът за диференцирането на продуктите, продавани под една и съща марка, се приема сериозно, което било подчертано лично и от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в изказването му за състоянието на Съюза през 2017 г.
В писмения отговор до Радев и Новаков се припомня още, че на 26 септември ЕК прие "Известие относно прилагането на законодателството на ЕС в областта на храните и на защитата на потребителите по въпроси, свързани с разликите в качеството на храните". Известието на ЕК цели да се подпомогнат националните правоприлагащи органи при установяването на нелоялни практики в търговията с хранителни продукти.
В края на документа от ЕК заявяват, че форумът на високо равнище за подобряване на функционирането на веригата на доставки на храни работи по Кодекс за поведение на стопанските субекти в областта на храните. Комисията очаква всички заинтересовани страни във веригата на доставки на храни да подкрепят този доброволен ангажимент, който ще постави специален акцент върху участието на потребителите.


USD
CHF
EUR
GBP