Съвместният изследователски център на Европейската комисията разработва методология за общ подход на тестване за хранителните продукти с разлики в качеството, които се предлагат в държавите-членки на Европейския съюз. Това стана ясно от отговора на кабинета на европейския комисар по правосъдието Вера Йоурова на писмен въпрос на българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и Андрей Новаков.
Въпросът на евродепутатите ни пита ЕК дали възнамерява да предприеме законодателни мерки за преустановяване на двойните стандарти в качеството и състава на хранителните продукти в различните държави членки.
В отговора на ЕК се посочва, че се планира провеждането на специално мониторингово проучване в държавите членки, които се оплакват от двоен стандарт. Проучването целяло да се предоставят сравними данни за състава и качеството на храните от целия ЕС.
Освен това от ЕК уверяват, че въпросът за диференцирането на продуктите, продавани под една и съща марка, се приема сериозно, което било подчертано лично и от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в изказването му за състоянието на Съюза през 2017 г.
В писмения отговор до Радев и Новаков се припомня още, че на 26 септември ЕК прие "Известие относно прилагането на законодателството на ЕС в областта на храните и на защитата на потребителите по въпроси, свързани с разликите в качеството на храните". Известието на ЕК цели да се подпомогнат националните правоприлагащи органи при установяването на нелоялни практики в търговията с хранителни продукти.
В края на документа от ЕК заявяват, че форумът на високо равнище за подобряване на функционирането на веригата на доставки на храни работи по Кодекс за поведение на стопанските субекти в областта на храните. Комисията очаква всички заинтересовани страни във веригата на доставки на храни да подкрепят този доброволен ангажимент, който ще постави специален акцент върху участието на потребителите.