В 08.45 часа започва поклонение пред мемориала с имената на 650 герои от Шеста пехотна Бдинска дивизия, загинали за освобождението на Южна Добруджа от румънско владичество, съобщава Pro News Dobrich.

Възпоменанието е организирано от община Добричка, честваща 103 години от българското военно чудо, сътворено по време на боевете през септември.

На мемориала, който се издига на пътя между селата Козлодуйци и Росеново, са изписани имената на 650 войници и офицери от 36-и пехотен Козлодуйски полк,35-и Врачански полк, Шеста пионерска дружина и Втори артилерийски полк от състава на дивизията, паднали в боевете за освобождението на Добруджа.

Паметникът, който бе открит на 7 септември 2017 година, е изграден с дарения и с финансовата подкрепа на община Добричка.

В 10.00 часа в параклиса "Св. Архангел Михаил" във Военно гробище музей добрички духовници ще отслужат заупокойна света литургия и панихида за загиналите войници.

В 11.00 часа под звуците на Духов оркестър - Добрич с диригент Стоян Монов ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на ген. - лейтенант Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 г.

На паметните плочи в мемориалния комплекс в Добрич са изписани имената на повече от хиляда войници и офицери от Трета българска армия, загинали в битката за Добрич.

Фигурата на генерала, изминал хиляди километри по бойните пътища на Добруджа със своя кон Пирин, е излята от 3.5 тона гилзи, предоставени от Министерството на отбраната. Паметникът бе открит за 100-годишнината от епопеята.

Тържествената програма ще продължи с полагане на цветя на Кръст - паметника на загиналите в Добричката епопея, Паметен знак на загиналите от 53-ти пехотен полк, част от 7-ма Рилска дивизия през Добричката епопея 1916 г., на паметните плочи на ген. Тодор Кантарджиев и полк. Борис Дрангов.

Регионален исторически музей - Добрич организира Ден на отворените врати във Военното гробище музей. Там може да бъде разгледана изложбата "Добричката епопея 1916 година".

За децата от Добрич общината организира Работилница за хвърчила. Тя ще започне от 11.00 ч. в началото на Градски парк "Свети Георги".