116 обаждания за проблеми в семейството са постъпили на Националната телефонна линия за деца 116 111 за първите четири месеца на годината. Най-често децата се обаждат, за да споделят ситуацията, в която се намират и да потърсят съвет за излизане от нея. Децата срещат различни затруднения - от липса на внимание до поемане на грижата за по-малки деца в семейството и домакинството, съобщиха от Държавната агенция за закрила на детето.

Подкрепа от консултантите потърсило непълнолетно момиче, което трябвало да поеме изцяло грижите за лежащо болната си майка и по-малките си братя и сестри. Бащата работи в друг голям град и успява само с финансова подкрепа. Момичето споделя, че ситуацията му тежи и не може да се справи, което е довело и до отпадането й от образователната система. То своевременно е насочено към отдел "Закрила на детето" към Дирекция "Социално подпомагане", за да може момичето и близките му да получат необходимата подкрепа и да бъдат включени в използването на социални услуги в общността.

7 години затвор за мъж, пребил детето на приятелката си

7 години затвор за мъж, пребил детето на приятелката си

Ядосал се, че момчето се разплакало за баща си

От началото на 2022 г. до април на Националната телефонна линия за деца са получени 70 обаждания с информация и сигнали за риск от неглижиране и пренебрегване на дете. Такива сигнали са подадени от четири майки и десет бащи. Съседи и роднини също са сигнализирали за случаи на неглижиране. Информация на Националната телефонна линия е подадена и от медицински специалисти, учители, служители в социални услуги и в полицията.

В едно от тези обаждания възрастен съобщава за деца, чиито родители са разделени, а майката системно употребява психоактивни вещества. Тревожната информацията, която е подадена е, че майката има занижен родителски потенциал и децата системно са неглижирани, като често са оставяни гладни и не се отглеждат в адекватен режим за спане и хранене. Случаят е предаден за проверка към компетентните органи. Държавната агенция за закрила на детето проследява резултатите и взетите мерки за подкрепа на децата и близките им.

Съдят приемна майка, изтезавала повереното й дете

Съдят приемна майка, изтезавала повереното й дете

Тормозът продължил 4 години