Седемнадесет младежи, които продължават образованието си във висши училища и колежи, получиха еднократна финансова помощ в размер на 4500 лева.

Средствата са отпуснати по инициативата на президента "Подкрепи една мечта". Право на еднократната финансова помощ в размер на 2345,45 лв. имат и шестима ученици от 12-и клас, настанени в социална услуга от резидентен тип, които са завършили 11-и клас с отличен успех.

Общо 102 400 лева бяха събрани по време на дарителската кампания по инициативата - най-голямата до момента. От тях 11 827,30 лева бяха изразходвани за финансиране на абитуриентския бал през май тази година за абитуриенти от социални услуги от резидентен тип и специализирани училища за деца с нарушено зрение и слух. Остатъкът от 90 572,70 лева пък беше разпределен във вид на еднократна финансова помощ на 17 студенти и 6 ученици, отговарящи на критериите по правилата на инициативата "Подкрепи една мечта", уточняват от президентството.

Отбелязва се, че продължава тенденцията за превес на избор на специалностите "Психология" и "Социални дейности". Петима от студентите са избрали да продължат обучението си в медицински специалности, като две девойки, завършили средното си образование с пълно отличие, са приети в специалност "Медицина".

Президентът даде старт на кампанията "Подкрепи една мечта"

Президентът даде старт на кампанията "Подкрепи една мечта"

Инициативата е в помощ на бъдещите студенти и отлични ученици

Работата по инициативата "Подкрепи една мечта" обхваща младежите от специализирани институции през последните две години на средното им образование. Тя обединява усилията на Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта. Експерти от Бюрата по труда по места консултират младежите за бъдещата им професионална реализация и насърчават мотивацията им за продължаване на образованието.

Обща цел на партньорските институции за развитие на инициативата "Подкрепи една мечта" са дейности в подкрепа на изграждане на по-добри социални умения на младежите в неравностойно положение.