Навършват се 170 години от рождението на Христо Ботев, един от най-великите български поети и революционери. 

Ботев е роден на 6 януари 1848 г. в Калофер. Той живее само 28 години, но остава в националната памет както с творчеството си, така и с революционното си дело.

170 години от рождението на Христо Ботев честват в Калофер

170 години от рождението на Христо Ботев честват в Калофер

Големият революционер и поет

Роден е на 25 декември 1847 г. (нов стил - 6 януари 1848 г.) в Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Първоначално (1854-1858) учи в Карлово, където е учител Ботьо Петков, по-късно се завръща в Калофер, продължава учението си под ръководството на своя баща и през 1863 г. завършва калоферското училище. Октомври същата година заминава за Русия и се записва частен ученик във Втора Одеска гимназия, от която е изключен през 1865 г. Известно време е учител в бесарабското село Задунаевка.

През 1867 г. се завръща в Калофер, започва да проповядва бунт срещу чорбаджии и турци, след което окончателно напуска Калофер. По това време във вестник "Гайда", редактиран от П. Р. Славейков, е публикувано първото стихотворение на Ботев - "Майце си".

От октомври 1867 г. живее в Румъния. Работи в Браила като словослагател при Димитър Паничков, където се печата в. "Дунавска зора". През следващите години се мести от град на град, известно време живее заедно с Левски.

През 1872 г. е арестуван за конспиративна революционна дейност и изпратен във Фокшанския затвор, но освободен вследствие застъпничеството на Левски и Каравелов. Започва работа като печатар при Каравелов, а по-късно като сътрудник и съредактор на революционния орган. Започва активната му дейност като журналист и под негова редакция започва да излиза новия орган на революционната партия - в. "Знаме".

През 1875 г. съвместно със Стефан Стамболов издава стихосбирката "Песни и стихотворения". Априлското въстание го подтиква да създаде чета, на която става войвода. От Гюргево се качва с част от четата на кораба "Радецки" и на 17 май принуждават капитана да спре на българския бряг. На 20 май 1876 г. е последният тежък бой - привечер след сражението куршум пронизва Ботев.

Московски и Фандъкова валидираха пощенска карта с лика на Христо Ботев

Московски и Фандъкова валидираха пощенска карта с лика на Христо Ботев

Бюст на революционерът също беше представен по повод 170 години от рождението на Христо Ботев

Снимка 332488

Източник: БГНЕС

В родния град на поета - Калофер, ще се състои митинг поклонение. Очаква се пред паметника на Ботев над града да бъде положен гирлянд на славата.

Заради празникна през целия ден Националният музей "Христо Ботев" ще бъде отворен за посетители. Пред БНР директорката на музея Ася Николова посочи, че българите трябва по-често да си спомнят делото на Ботев. 

Снимка 332486

Източник: БГНЕС

Снимка 332487

Източник: БГНЕС