19-годишно момче загина в лунапарк в Гърция, работел със съоръжения от България, съобщава bTV.

Инцидентът e станал на 19 август в увеселителeн парк във ваканционното градче Пефкохори на Халкидики.

Загиналият и брат му се качили на едно от съоръженията, но по време на движение седалките им се отлепили.

Едното момче успяло да се задържи за част от конструкцията, на другото изхвърчало и ударило главата си. Впоследствие то починало от нараняванията си.

Служител, работил в увеселителния парк, разказа, че девет от десетте съоръжения са били без документи, някои били откраднати от България - неподдържани, в много окаяно състояние.

"Те бяха определени за скрап, а собственикът отиде, взе ги, боядиса ги и ги пусна в експлоатация. И то не сега, в продължение на много години", подчерта мъжът.

По негови думи за двете години, през които е работел там, само той е имал сертификат за това, че е обучен за оператор на съоръжения от този тип.

Видеа в гръцките телевизия показват лошото състояние на съоръженията и особено на това, на което е станал инцидентът. На кадрите се виждат липсващи винтове, ръждясали части и тежки повреди.

Точната причина за инцидента се изяснява.

Гръцки медии посочват, че разрешителното, което собственикът е получил миналата година от община Касандра, е било валидно два месеца. Оказва се, че през по-голямата част от сезона той не е работил законно, тъй като бизнесът му е работил от май до октомври, а тази година той изобщо не е имал необходимия лиценз за работа.