Пред министър Джевдет Чакъров сръбският му колега Саша Драгин изрази готовност да бъдат инвестирани 2 млн. евро за решаване на проблема със замърсяването на Тимок.

Двамата разговаряха в Белград, където Джевдет Чакъров участва в състоялата се там 6-та Министерска конференция "Околна среда за Европа".

На двустранната среща министър Чакъров постави категорично въпроса за необходимостта от предприемането на сериозни мерки от страна на Сърбия за предотвратяване на замърсяванията на общите реки Дунав и Тимок.

От години има проблем със замърсяването на почвата с тежки метали от сръбските мини „Бор" в най-северозападните райони на България около река Тимок.

В отговор на настояването на Джевдет Чакъров Саша Драгин пое ангажимент и за ранно оповестяване при опасност от замърсявания, както на Дунав, така и на Тимок, като информацията ще се подава оперативно на ниво директори на дирекции и заместник-министри.

Двамата министри подписаха и Меморандум за сътрудничество в областта на опазването на околната среда. В него една от основните точки предвижда сътрудничество за предотвратяване и контрол на вредните въздействия върху околната среда.