От Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания заявиха, че в яслите, детските градини и в училищата се спазват националните препоръки за здравословно хранене.

"Ключът за здравето на децата е в родителите и семейната среда е тази, която може да създаде правилните хранителни навици на децата", обясни доц. д-р Теодора Ханджиева-Дърленска, председател на Сдружението на въпрос на News.bg. Тя препоръчва както за децата, така и за по-големите консумация на пет броя плодове и зеленчуци дневно, консумация на зърнени храни, мляко и млечни продукти, месо, риба и яйца.

Първокласниците също са с повишен риск от наднормено тегло и затлъстяване. Детският организъм е растящ, развиващ се и при децата е погрешно да се налагат модели за хранене, свързани с веганството, вегетарианство и изцяло консумацията на растителни продукти, посочи тя. Децата трябва да имат достатъчна физическа активност - до 5-годишна възраст се препоръчва физическа активност от 3 часа дневно. Децата не трябва да ги спираме да тичат, да се движат, да играят и да си цапат новите дрешки, препоръча доц. Дърленска.

След 5-годишна възраст препоръката от 3 часа дневно физическа активност може да бъде по-ниска. Децата не са лишени от физическа активност в училище, но трябва да се обърне внимание след училище и през почивните едни, изтъкна доц. Дърленска.

По думите й един от най-големите проблеми е часовете, прекарани пред екрана. Тя препоръчва за децата до 3 годишна възраст никакъв екран, от 3 до 6 годишна възраст - 1 час и от 6 до 18-годишна възраст - 2 часа на ден. Рисковите фактори за детското затлъстяване са нездравословно хранене, недостатъчен сън и недобра физическа активност.

Двама от трима българи са с наднормено тегло или затлъстяване

Двама от трима българи са с наднормено тегло или затлъстяване

61.7% от българите са с наднормено тегло или затлъстяване

За това, че двама от трима българи са с наднормено тегло или затлъстяване са виновни негативните навици по отношение на хранене, сол, захарни изделия, наситени мастни киселини, алкохолни изделия. Води до проблеми с теглото.

На пресконференция в БТА доц. Дърленска представи тревожни данни за затлъстяването до 2050 г. Според данни на Световната федерация по затлъстяване 25% от децата ще страдат от затлъстяване до 2050 г. 60% от мъжете и 50% от жените ще страдат от затлъстяване до 2050 г. според същата прогноза.

4 млрд. от населението по света ще страда от затлъстяване до 2050 г. Във всички европейските държави в последните 30 години с три пъти се е увеличил броя на хората с наднормено тегло и затлъстяване. В България по данни на Световната федерация по затлъстяване през 2014 г. при мъжете процентът е 42.5% с наднормено тегло, със затлъстяване са 16.8% и с тежко затлъстяване - 4.2%. През 2025 г. се очаква мъжете с наднормено тегло да бъдат 43.2%, със затлъстяване 19.0% и с тежко затлъстяване 5.4%.

При жените наднорменото тегло като честота е 28.7%, затлъстяване 14.4%, и тежко затлъстяване 6.6%. През 2025 г. се очаква броят на жените с наднормено тегло да бъдат 28.5%, със затлъстяване 15.4% и с тежко затлъстяване 7.8%.

Според Националното изследване на факторите за риска на здравето на населението след 1-годишна възраст, децата от 5 до 19-годишна възраст страдат от наднормено тегло около 30.1% и затлъстяване около 10%. Децата от 1 до 5-годишна възраст са рискова група за наднормено тегло.

Смъртността от COVID-19 най-висока в държавите с наднормено тегло и затлъстяване

Смъртността от COVID-19 най-висока в държавите с наднормено тегло и затлъстяване

Около 2,2 милиона от 2,5 милиона смъртни случая от коронавируса

Според проучване, проведено от СЗО през 2019 деца между 6 и 9-годишна възраст наднорменото тегло е 15.4%, а затлъстяване е 8.6%. Наблюдава се от това проучване, че честотата на тежко затлъстяване е най-разпространена сред държавите от Средиземноморския район. България е по средата по тежкото затлъстяване заедно с другите държави от Източния блок.

Доц. Дърленска посочи, че е важно за лечението на затлъстяването да се спазва един мултидисциплинарен подход. Световната федерация по затлъстяване излезе с един много голям доклад за различните параметри и различните рискове фактори за затлъстяването, като един от факторите е недостатъчната физическа активност. България не е сред първенците по отношение на ниска физическа активност. Страната ни се нарежда с най-ниска физическа активност - около 40% от населението над 18-годишна възраст нямат физическа активност.

Хората, които живеят със затлъстяване са в риск да се заболеят с диабет, сърдено-съдови заболявания, артрит и други. Хората, които живеят със затлъстяване са с повишен риск от тежко протичане на COVID-19, предупреди доц. Дърленска.

75% от населението в САЩ ще покаже по-тежко протичане на коронавируса, но в спешните отделения много често пациентите са със затлъстяване, призна тя.

Доц. Светослав Ханджиев, почетен председател на Сдружението заяви, че истинската профилактика на затлъстяването се явява преди пубертетната възраст. Акцентът трябва да бъде насочен върху децата в ранна и пубертетна възраст, призова доц. Ханджиев.

Наднорменото тегло рисково за коронавирус

Наднорменото тегло рисково за коронавирус

Над 2/3 от загиналите в Италия са със захарен диабет

По обездвижване България е на последно място. Около 26 часа седмично децата от 6 до 9-годишна възраст прекарват пред електронно устройство. Ние трябва да наблегнем на обездвижването и да го намалим до минимум, децата трябва да спортувам, категоричен бе доцентът.

"Проблемите на болестите могат да се разрешат, ако се съчетаят усилията на специалисти, медии, производители на храни и лекарства и на неправителствените организации. Медиите са не четвърта, а първа и втора сила", изтъкна доц. Ханджиев.

Доц. д-р Константин Гроздев, председател на Българското дружество по бариатрична и метаболитна хирургия посочи, че проблемът със затлъстяването е свързан с мултидисциплиниран подход и взаимодействие с всички медицински специалисти. "Най-важното нещо е профилактиката и ние всички насочваме усилията си към това да даваме насоки на пациентите и хората, които не са ни пациенти, как искат да живеят правилно и здравословно, така че да не достигнат до този проблем", изтъкна лекарят.

По думите му затлъстяването показва тенденция към увеличаване на обхвата си и въпреки всички програми проблемът продължава да стои. Лечението на затлъстяването е комплексно и в един етап от лечението, когато килограмите достигнат над 100-120 кг., се намесва бариатричната и метаболитната хирургия, предупреди доц. Грозев.

При другите видове лечение се постига редукция на тегло, но целта е тя да бъде достигната до здравословни килограми, така че да се повлияе цялостното протичане на заболяването, каза още той.

Затлъстяването е хронично рецидивиращо заболяване. Хората със затлъстяване са в риск да се разболеят от други хронични заболявания като захарен диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.

Затлъстяването е и рисков фактор за по-тежко протичане на КОВИД-19. Причините за това заболяване са многобройни: биологични, психически, здравословни, генетични, фактори на околната среда, достъп до медицински грижи или ултра-преработени храни.

Според ЕК около 7% от националния бюджет на страните в ЕС отиват за покриване на здравни разходи, свързани със затлъстяването и неговите усложнения.