Държавите с високи нива на наднормено тегло и затлъстяване при хората, такива като Великобритания и САЩ, регистрират най-висока смъртност от COVID-19, се посочва в нов доклад, цитиран от "Гардиън".

Това принуди държавите да вземат мерки срещу проблема и също включиха в приоритетните групи за имунизация хората с наднормено тегло.

Двама от трима българи са с наднормено тегло или затлъстяване

Двама от трима българи са с наднормено тегло или затлъстяване

61.7% от българите са с наднормено тегло или затлъстяване

Около 2,2 милиона от 2,5 милиона смъртни случая от коронавируса са в държави с високи нива на хора с наднормено тегло, се посочва в изследването на Световната федерация за затлъстяване. Държави като Великобритания, САЩ и Италия, където повече от 50% от пълнолетните са с наднормено тегло, отчитат най-висока смъртност от коронавируса.

Смъртността е 10 пъти по-висока в тези държави, където повече от половината пълнолетни имат Индекс на телесна маса над 25 - границата от нормално тегло към наднормено.

Хората, които са с наднормено тегло, трябва да са с приоритет при ваксинирането и тестването, защото те са с увеличен риск от смърт, предупреждават от Световната федерация за затлъстяване.

Сред държавите, където повече от половината пълнолетни са с наднормено тегло, Белгия е с най-високи нива на смъртност, следвана от Словения и Великобритания. Италия и Португалия са на 5-о и 6-о място, а САЩ са на 8-о.

Виетнам регистрира най-ниска смъртност от коронавирус в света и е втората държава с най-малко хора с наднормено тегло.

В доклада се посочва възрастта като най-големия фактор за смъртността, а теглото е на второ място.

Анализ на данните показва, че във Великобритания, където почти 64% са с наднормено тегло или затлъстяване, близо 20% от пациентите с коронавирус в интензивните отделения са с нормално тегло, 32% са с наднормено и 48% със затлъстяване. В САЩ, където 68% от пълнолетните са с наднормено тегло или затлъстяване, 12% от пациентите с коронавирус в интензивните отделения са с нормално тегло, 24% с наднормено и 64% със затлъстяване.

Има богати държави с ниски нива на наднормено тегло като Япония и Южна Корея и те отчитат много ниска смъртност от коронавируса. В същото време по-бедни държави като ЮАР и Бразилия, където повече от половината население е с наднормено тегло, има висока смъртност от вируса.

Повечето държави нямат да успеят да изпълнят целта на ООН да се намалят нивата на затлъстяване между 2010 и 2025 г.