Три пъти са се увеличили електрическите автомобили в Русе за последните три години. През 2017 година в Пътна полиция са били регистрирани едва 7, а сега те са 22-а, съобщи БНТ.

Зарядните станции в крайдунавския град вече са десет. Този тип автомобили обаче, продължава да не е достъпен за масова употреба, независимо от екологичния ефект от управлението на кола на ток.

Хората си купували електромобили, защото не се дължат данъци и разходите са много ниски.

В други страни обаче покупката им се субсидирала от държавата. У нас все още се изграждали места за зареждане. Най-близката станция до Русе се оказва в румънския град Гюргево, а там от години има и закон, подкрепящ купуването на екологичните превозни средства.

Всеки нов собственик на автомобил бил дотиран от държавата между 10 и 11 000 евро. 

Информация за зарядните станции, както у нас, така и по цял свят вече може да се намери в няколко международни сайта. В България обаче, недостатък си оставало разстоянието между тях.

В Русе станциите са десетина и то само на частни фирми. Община Русе преди 3 години беше изградила няколко, но те не работят.

Димитър Недев, зам.-кмет на Община Русе пояснява, че в момента извършват проверка за състоянието на станциите.

Освен към електромобилите расте интересът и към електрическите мотопеди. До момента в Пътна полиция - Русе са регистрирани 21 електроскутера.