Депутатите от Народното събрание приеха окончателно предложението на парламентарната група на БСП учениците от втори, трети и четвърти клас също да получават еднократната помощ от 300 лв. в началото на учебната година. Това стана при гласуването на промените в Закона за семейните помощи за деца.

В момента помощта се предоставя на учениците от първи и осми клас, като се отпуска на два пъти по 150 лв. - в началото на първия и втория учебен срок.

Условието е ученикът да няма над 5 неизвинени отсъствия на месец. В момента няма подоходен критерий за отпускането на помощта.

Еднократна помощ от 300 лева получават семейства с деца в първи и осми клас

Еднократна помощ от 300 лева получават семейства с деца в първи и осми клас

Средствата се изплащат на два етапа

Подкрепена бе също идеята на депутати от ГЕРБ-СДС еднократната помощ за първи и осми клас да бъде предоставяна и на деца, които са записани в частно училище. По време на дебата депутати посочиха, че за тази помощ се кандидатства, като родителите може и да не се възползват от нея, ако са с по-високи доходи.

Депутатите приеха на второ четене и промени, внесени от Министерския съвет. Те засягат отпускането на месечни семейни помощи за деца с един или двама починали родители. Сегашната формулировка "деца с един жив родител" не отчита по най-добрия начин възможността децата, за които се отпускат част от месечните семейни помощи, да са деца с двама починали родители, уточниха вносителите. Съгласно промените те ще продължат да получават такава подкрепа по облекчен ред - без доходен тест.

Помощ от 300 лв. за всички първокласници и осмокласници през 2021/2022 г.

Помощ от 300 лв. за всички първокласници и осмокласници през 2021/2022 г.

Парите се отпускат след подаване на заявление