Еднократна помощ от 300 лв. получават близо 100 000 семейства с деца в първи и осми клас за учебната 2022/2023 г. Финансовата подкрепа е предвидена за всички родители, независимо от техните доходи, записали децата си в държавни и общински училища, кандидатствали за подпомагането.

С отпуснатите средства родителите могат да закупят част от дрехите и пособията, необходими на учениците, ако изпитват финансови затруднения. Еднократната помощ се отпуска само ако детето живее постоянно в страната и не е настанено за отглеждане извън семейството. Изключение се прави за децата настанени в приемни семейства.

Парите се изплащат на два пъти, с влизането в сила на заповедта за отпускането им и през началото на втория учебен срок. Условието е детето да не е прекъсвало училище, освен ако са възникнали здравословни проблеми, които не позволяват това. В противен случай, отпуснатите средства в първия етап подлежат на връщане, също и ако в рамките на един месец детето е с 5 отсъствия по неуважителни причини.

Еднократната помощ е отпусната на 49 879 семейства за 50 933 първокласници и на 48 595 семейства за 49 464 осмокласници.

6% от БВП да се отделят за образование, настоява синдикатът

6% от БВП да се отделят за образование, настоява синдикатът

Политиката за изграждане на съвременна физическа среда е трудно работеща според синдикатът