Експертите от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) са извършили около 3 500 проверки преди Великденските празници, като връчените предписания са 110 броя, а актове за административни нарушения са 12 броя. Основните нарушения, на които са се натъкнали инспекторите, са храни с изтекъл срок на годност, необявена страна на произход, храна без печат, проблеми по отношение на етикетирането, храни без етикети, нередовно водени на записи по системите.

Затворени са 2 обекта за груби нарушения за безопасността на храните. Това обяви заместник-изпълнителен директор на БАБХ Галя Викьова на брифинг пред журналисти, проведен в Министерство на земеделието.

Около 32-33 тона са поставените под временна възбрана за продажба храни. Месото, което е поставено под възбрана за продажба, е с ясен произход, взети са пробите, но тъй като месото е замразено са взети проби до доказване на безопасността на трупното месо.

53 агнешки трупчета са открити в обект и в момента се изяснява произходът им и ще бъдат взети съответните мерки. За периода 27 март - 10 април са заклани 21 555 трупни животни.

Охладеното месо с произход от Република Северна Македония е от около 200 тона. БАБХ не са изненадани, защото всяка една пратка от Северна Македония винаги е била под забрана, докато не се вземат проби от анализ. Месото, което е в кланицата и това, което е излязло на пазара е абсолютно безопасност.

Замразено месо има с произход от Хърватия.

Агнета, отгледани и заклани в България, ще са със син печат.

Яйцата, доставени от Полша, са от около 3 млн., а от украинските яйца са взети проби от всяка една пратка и няма несъответствия. Яйцата, които са получени от Украйна, са под засилен контрол в пакетиращите центрове, няма яйца върху черупката да не е отбелязан производителят. Всички проби от украинските яйца са чисти, увери Викьова.

От Унгария са доставени биояйцата. Проверките на БАБХ ще продължат и по време на Великденските празниците.

23 акта за стара храна, без етикети

23 акта за стара храна, без етикети

Статистиката на БАБХ за изминалата седмица