Обучените спасители помогнали на стотици давещи се туристи и това лято. Въпреки това броят на жертвите отново е висок, показват Данните на Водноспасителната служба към Българския червен кръст, цитирани от bTV.

В края на туристическия сезон е време за равносметка за свършеното от водните спасители по Черноморските курорти. До средата на тази година има 37 жертви, но по-голямата част са в неохраняеми обекти, съобщи Мая Антова, експерт към Водноспасителна служба на БЧК.

Данните показват, че най-често хората стават жертва на морето при неспазването на ограниченията за плуване в бурно море или мъртво вълнение. Употребата на алкохол или влизане в морето след обилно хранене често завършват с фатален край. Сигнализацията е вече както на светофарите, но уви и това се забравя.

Много са кампаниите на нашите водни спасители, за да знаят хората, какви са опасностите. За жалост у нас не може да се каже, че плувната култура е на високо ниво.

Много трябва да се внимава с Черно море, защото много бързо след духване на вятъра, вълната става голяма”, каза водолазът Стефан Тодоров.