39 % от българите са готови да приемат, че е възможно жертвата да носи част от вината за изнасилването си. Това показват резултатите от ново проучване на българската агенция за медийни анализи Perceptica. Според 70 % от потребителите на социалните медии у нас не може да има милост за извършителя на сексуално посегателство.

110 000 споменавания в новинарските и социални медии (Фейсбук, Туитър, блогове, форуми) в изследването в периода от 7 декември 2015 г. до 6 декември 2016 година.

Установено е, че темата за насилието на жени в социалните медии се обсъжда предимно във форуми - 36 % и коментари под статии - 35 %. От Фейсбук идват 15 % от споменаванията. 9 % - от Туитър и 5 % - от блогове.

Коментарите на жените преобладават - те съставляват 80 % от всички, докато 20 % са от мъже.

Нападенията в Кьолн от края на миналата година, убийството на Боньо Фаса от 18-годишната Мария Гиздева на 25 юли в Стара Загора и абортът след изнасилване (особено в контекста на опита в Полша да бъде забранен абортът при всички обстоятелства) са най-активно обсъжданите теми за разглеждания период, отбелязват от агенцията.

При 16% от общия брой се споменават насилието срещу жени в контекста на бежанската криза. Традиционните медии се фокусират върху отразяването на реални инциденти, където заподозреният извършител е мигрант. В социалните медии преобладава страхът, че потокът от мюсюлмани ще отприщи вълна на нападения срещу жени.

При обсъжданията на случаи на изнасилване, 52 % от коментиращите са склонни да вярват на жертвата. За необходимост от повече доказателства за установяване на истината се обявяват 20 %. 24 % са тези, които се усъмняват в обвинението. 4% от коментиращите твърдят, че сами са били жертва на изнасилване.

Относно въпроса за отговорността на жертвата, 61% от потребителите на социални медии са категорични, че тя никога не е виновна за изнасилването си. Според 4 % от българите жертвата може да носи някаква вина. На мнение, че често изнасилената носи поне част от отговорността, са 35 %. Като доводи се изтъква това, че се е доверила на непознат и е влязла в апартамента му, че се е напила, че се е облякла предизвикателно и т.н.

От Perceptica отбелязват, че тези данни са контраст с нагласите към извършителя. 70 % от потребителите на социални медии са категорични, че не може да има смекчаващи вината обстоятелства. Че понякога има смятат 14 % от потребителите. 16 % не изразяват мнение.

От агенцията намират за интересен факта, по-голям процент - 33 %, от коментиралите жени се изказват твърдо против феминизма. 27 % се определят като феминистки, а 40 % като неутрални.

Жертвите на домашно насилие и тормоз генерират важен дял от разговорите в социалните медии, е показало още изследването. Те дори се обръщат за помощ и съвет към членове на форуми като bg-mamma.com. Жертвата на насилие в 83 % от случаите е жена. 13 % са случаите на жертви мъже. И в двата случая основният въпрос е свързан с бъдещето на децата.

При жените страхът е продиктуван от това, че детето им ще израсне без баща. Въпросът с попечителството пък е ключов при бащите. У нас то все още се присъжда най-често на майката.

Потребителите на форуми в 93 % от дискутираните случаи съветват жертвата да потърси полицията, адвокат или организация, която може да й помогне в тези случаи. "Насилникът е такъв до края на живота си" е преобладаващият възглед.