Работното време за огромна част от хората по света представлява 50% от времето им в живота. Това заяви Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ на журналистическия семинар "Жизненият стандарт - във фокуса на медиите" в село Белчински бани.

Категорията време е изключително съществен елемент и понятие в човешкия живот. "Всичко в нашия живот е от момента на раждането до момента на отиването ни дотам, откъдето сме дошли", посочи Христов.

По думите му времето в рамките на трудово правните отношения е съществен, трудово-правен и житейски въпрос.

В икономиката има все повече сигнали от 5-6 години за това, че се прекалява и някъде се спекулира със сумираното отчитане на работното време. Много по-евтино е работодателят да работи с един човек, като го товари повече през седмицата с повече часове на труд, изтъкна Христов.

"Нашето законодателство е либерализирано на квадрат", негодува той. Един работен ден не може да надвишава 8 часа на ден и 48 часа на седмица, предупредиха от КНСБ.

400 000 българи системно работят нощем

400 000 българи системно работят нощем

КТ "Подкрепа" иска увеличение на заплащането за час нощен труд

Според синдикалната организация конвенцията на Международната организация по труда (МОТ) не допуска съществуващия в страната ни режим на сумирано отчитане на работното време.

Надвишаване на часовете може да има, когато има непрекъснато функциониране поради естеството на работа, като например в металургията, железопътния транспорт, МВР системата, посочи Чавдар Христов.

За това от КНСБ предлагат анализ за съответствието на КТ с Конвенции на МОТ и Директивата за работното време с трудовото ни законодателство, анализ на необходимите изменения по Директивата за работното време и други.

Проблемите с работното време и разпределението между труда и личния живот изискват прецизен и честен подход към хората.

Амбицията на КНСБ е да върне справедливостта по отношение на организацията на работното време и категорично не са съгласни за никакво увеличение на извънредния труд.

Ниското заплащане на нощния труд - заплаха за националната сигурност

Ниското заплащане на нощния труд - заплаха за националната сигурност

МВР готвят протест на празника си