Жителите от 50 села в област Кърджали излязоха на протест заради замърсяването на река Върбица, което остави населените места без питейна вода.

Протестиращите заплашиха, че ако до 10 дни проблемът със замърсяването на река Върбица не бъде решен, те ще започнат активни протестни действия и ще затворят ГКПП "Маказа".

Към момента водата от река Върбица е забранена за употреба за питейни нужди и готвене. Местните жители на селата в района разказват, че питейна вода не им е предоставена, а много от тях нямат възможност да купуват минерална вода. За това част от хората търсели други източници на вода, които са с неизвестно качество. Общинската администрация и държавата се е погрижила детските градини и училищата в района да бъдат снабдени с питейна вода.

25 000 души в Кърджали са без вода заради хвостохранилище

25 000 души в Кърджали са без вода заради хвостохранилище

Замърсяване на водите на река Върбица...

Припомняме, вчера, 29 ноември, близо 25 000 души в района на Кърджали останаха без питейна вода заради наложена забрана за употребата на водата от река Върбица, при помпена станция "Бенковски". Мярката беше наложена поради съмнение за замърсяване на водите на река Върбица от хвостохранилището "Ерма река". Съмненията за замърсяване бяха предизвикани от цвета на реката, която е силно мътно и според местните - замърсена с отрови и опасни химикали, изпускани от хвостохранилището.

По-късно от ВиК дружеството в района направи проби на водата. Спрямо резултатите показателите на питейната вода са в норма, въпреки че река Върбица е мътна. Бяха взети проби и за съдържанието на тежки метали.

В норма е питейната вода в Златоград, но да не се ползват кладенците

В норма е питейната вода в Златоград, но да не се ползват кладенците

Река Върбица е мътна

Според собствениците на хвостохранилището "Ерма река" показателите на водата са в норма, а неприятният цвят се получава заради цвета на самите скали, които се преработват.

Въпреки уверението от фирмата и резултатите от пробите на ВиК, хората продължават да се съмняват в качеството на водата. Според тях в нея има тежки метали и химикали. Докато станат готови новите резултати от втората проба на ВиК обаче забраната за употреба на водата в района остава.

Пред БНТ г-н Павлов, който е един от протестиращите местни жители, заяви, че местните нямат никакво доверие на резултатите на ВиК. По думите му хората в района обсъждат варианта да събират сами средства за направата на обективни изследвания на водата. Местните жители бяха категорични и че ще напишат жалба от институциите на ЕС относно този проблем. Според тях фирмата осигурява работните места за 200 души, а 50 000 пият отрови заради това.

Някои от местните жители са на мнението и че употребата на водата от реката води до големия брой раково болни хора в района. Те призоваха да се направи статистика на честотата на онкоболни в района, за да може да се прецени дали броят им е завишен и дали това е свързано с водата от река Върбица.

Стана ясно още, че ръководството на фирмата не е разговаряла с хората.

Жители предупредиха за протести заради замърсяване на река Върбица

Жители предупредиха за протести заради замърсяване на река Върбица

54 наслени места в Кърджалийски със забрана за питейна вода

Припомняме, проблемът с хвостохранилището датира от началото на годината. През месеците февруари и март жителите отново недоволстваха заради замърсената вода на река Върбица.

В средата на месец май във водата на реката беше открито и завишено съдържание на уран.

Българите се съмняват в чешмяната вода

Българите се съмняват в чешмяната вода

Над 90% от българите одобряват да се посочва изворът на бутилираната вода