Около 50% са загубите на превозвачите от нелегални превози както във вътрешността на страната, така и по международните линии, съобщава БНР, позовавайки се на автобусния бранш.

В някои случаи леки автомобили превозват пътници на цената на автобусния билет.

Държавата обаче не предприема мерки срещу нерегламентирания превоз.

На фона на компенсациите, които автобусни превозвачи получиха като подкрепа от държавата по силата на наредбата за субсидиране и компенсиране, от бранша откроиха и друг проблем, който пречи на техния бизнес.

Петър Захариев от Сдружението на автобусните превозвачи посочва, че най-често движението на един автобус се дублира от две-три или четири таксита по вътрешните линии, като чрез тях се отнемат близо 50% от пътниците, докато по международните направления нелегалните превози отнемат на бранша около 60% от пътниците.

Акция на МВР следи за нерегламентиран превоз на пътници в София

Акция на МВР следи за нерегламентиран превоз на пътници в София

Един автомобил е спрян от движение

По негови думи държавата не взема мерки за справяне с проблема.

От Автомобилна администрация заявиха, че през 2022 г. са установили 85 случая на извършване на нелегални превози - предимно от таксиметрови автомобили. За тази година пък установените случаи са около 10.

Изпълнителният директор на ДАИ Бойко Рановски обясни, че това са основно леки автомобили, които превозват пътници без право да извършват такива превози. Той подчерта, че единствените леки автомобили, които законно могат да извършват превоз на пътници, са такситата, а в случая става въпрос за автомобили на физически лица, с които се извършва превоз на пътници срещу заплащане.

Санкциите, които се налагат, са спиране на превозното средство от движение за срок от една година и отнемане свидетелството за управление на водача също за срок от една година.

Спряха от движение две коли за незаконен превоз в София чрез онлайн приложение

Спряха от движение две коли за незаконен превоз в София чрез онлайн приложение

Шофьорите са глобени с по 2000 лева