За поредна година дадените разрешения за работа на непълнолетни лица нарастват спрямо предходната година, като за деветте месеца на 2019 г. те надхвърлят 8700 бр. За сравнение за същия период през миналата година са били 7720 бр., което е ръст с повече от 12%. Това съобщават от "Главна инспекция по труда".

Едва 159 броя са отказите при 115 броя през 2018 г., което означава под 2% от исканията. Традиционно икономическите дейности, в които се наемат непълнолетни, са хотелиерство, ресторантьорство и търговия. Най-активно те работят през лятната ваканция.

За ученици, включени в дуална форма на обучение, са дадени над 600 броя разрешения за деветте месеца на тази година. Девет са случаите на отказ.

От ГИТ обясняват, че отказ се постановява, когато условията на труд на работните места, определени за работа на учениците, не отговарят на законодателните изисквания за санитарно-хигиенните норми - превишени експозиции на шум, на прах, нормите за микроклимата и др., или застрашават физическото и психическото им здраве. В тези случаи работодателите се насочват да определят други работни места в съответствие със закона и когато го направят, получават разрешение за новите работни места.

Бизнесът не иска да дава практика на учениците

Бизнесът не иска да дава практика на учениците

Според "Галъп интенешънъл" теорията е остаряла, а практиката остава на заден план

От инспекцията по труда отбелязват, че законодателството не прави разлика в изискванията за достъп до пазара на труда на непълнолетни лица, наемани в реалната икономика, и такива, наемани във връзка с дуалното обучение.

Служителите на Агенцията съдействат с всички допустими от закона средства на работодателите и директорите на професионални гимназии, за да могат все повече ученици да се обучават в реална среда.

Когато са представени всички необходими документи, служителите на дирекциите "Инспекция по труда" полагат усилие да се произнесат в рамките на 3 дни, въпреки че законовоустановеният срок е 7 дни.

Документите, които се изискват от работодателя за работа на непълнолетни лица, са идентични с тези, които се изискват за всяко работно място. Разликата е, че когато на него са наети непълнолетни, документите се предоставят предварително, а когато лицата са пълнолетни - при проверка.

От страна на Инспекцията по труда работодателите са облекчени при наемането на непълнолетни лица, тъй като подаването на исканията и получаването на разрешението или отказа става по електронен път.

Около 3900 ученика избират дуалното образование от новата учебна година

Около 3900 ученика избират дуалното образование от новата учебна година

Готови сме да съдействаме за допълнителна мотивация на училищата, каза Вълчев